Philips 499H – не просто широк, а SuperWide

Хората, които обичат и си купуват премиум продукти, определено ще бъдат впечатлени. Техниката, която използваме в офиса, се измерва не само като цена, ефективност и продуктивност, но и като имидж. Така, ако искате да впечатлите някого, гарантирано ще го направите с Philips 499H, който отговаря на понятието „компютърен монитор“ повече на теория, отколкото като покритие с тази асоциация. Размерите му са толкова внушителни, че не само няма да остане незабелязан, но най-вероятно ще „притегли“ всеки посетител към екрана си, съвсем инстинктивно.

Philips 499H е представител на нова и странна порода екрани, които са подчинени на функцията, а не на формата. Ако трябва да го кажем накратко – той е стряскащо широк, но точно това предизвиква познатия „уау“ ефект. Със сигурност не сте виждали друг такъв екран. Разбира се, причината да се разделите с крупна сума, не е просто да стоите и да му се любувате. В случая с Philips 499H дори би трябвало да имате доста добра представа как ще запълните екранната площ на това чудовище с 5K резолюция. Не сте чували за 5К? Бързо потърсете в Google, защото тя вече е тук и може да стои на бюрото ви още днес. Тя официално се нарича Dual Quad HD и се измерва в точно 5120 x 1440 пиксела.

Първо, за да използвате този 49-инчов монитор, се нуждаете от широко и солидно бюро. Той разполага с достатъчно стабилна стойка, която за щастие използва минимума от материали и обем – на практика е само контур, който позволява спокойно да поместите в нея малки предмети и мобилния си телефон.

Още по-впечатляващо при тези размери е, че екранът е извит и позицията му може да се настройва по височина. Усещането зад тази своеобразна стена от пиксели е, че сте попаднали в нещо като виртуална реалност, без да ви се налага да носите VR очила. Ако се замислите, бързо ще осъзнаете, че използването на подобни пропорции на екрана за едно приложение е много частен случай – например при видеоредактиране. В повечето ситуации той играе ролята на площ за разполагане на няколко приложения или източника един до друг, което ще улесни значително потребителите на финансови програми, проектантите и всички, които искат да прехвърлят информация от един документ в друг – особено ако говорим за масивни електронни таблици.

Philips 499H е снабден с възможност за показване на сигнал от два източника чрез технологията MultiView. Така не е проблем да ползвате 2 компютъра едновременно, особено ако разполагате с периферия (клавиатура и мишка), които лесно превключват между различни устройства. Изобщо, можете да ползвате колкото приложения едновременно желаете – на този огромен екран ще се намери място за всяко от тях, което е заслуга и на високата резолюция. Така технологията ви дава средство да се справите с огромен обем информация, стига вие самите да можете да я обработите. Извитата форма на екрана определено помага за това и предвид размерите на дисплея буквално ви изолира от външния свят пред погледа ви.

В технологично отношение Philips 499H разполага с всички модерни технологии за запазване на здравето като Low Blue и Flicker-Free. Наборът от портове също е убедителен – на разположение са 2xHDMI, 2 Display Port (In&Out), 2х бързи USB 3.1, изход за слушалки и вездесъщият USB-C, който е много препоръчително да използвате за да намалите до минимум кабелното „разнообразие“ на бюрото.

Като допълнителна екстра е налична и 2 MPix уеб камера. Можете дори да не я забележите в началото, защото стои прибрана в горната част на дисплей. Натискането надолу я кара да изскочи и остава само да я завъртите на 90 градуса, за да гледа към вас. На нея са поместени и двата сензора за автентификация чрез Windows Hello, както и двоен микрофон, т.е. не ви трябва нищо повече за видео разговори.

Управлението на настройките на екрана е поверено на добре познатата схема с бутони в долния десен ъгъл, което е едновременно малко ретро, но и отработено като вид взаимодействие.

Ако размерът на екрана ви изкушава да гледате филми или да играете игри, има вероятност да останете разочаровани заради нестандартните пропорции и високата резолюция, които правят една сериозна част от екрана неизползваем или просто тотално деформират картината (ако закачите например конзола). Все пак гледането на видео е удоволствие, а мониторът поддържа и HDR 400.

Това е най-вече работен звяр, който може да ви спести много превключвания между приложения и ще бъде оценен от потребителите на повече от един екран (реално заменя два 27“ QHD дисплея!). Но като всяко толкова различно нещо, има своята немалка цена.