Летни горещини в Пловдив – как да се спасим?

 

 

 

Пловдив е страхотно място за живеене, особено през зимата. Тук почти не вали сняг, а ако това се случи, той бързо изчезва. Лятото обаче може да стане непоносимо топло с температури, надхвърлящи 40 градуса. И понеже сме в разгара на този горещ сезон, в следващите редове сме ви приготвили няколко идеи как да се спасите от летните жеги. Вижте кои са те:

1. Не излизайте навън в обедните часове

С настъпването на летните дни, най-разумният съвет, който можем да ви дадем е да не излизате навън в обедните часове. Тогава слънцето е най-силно и температурите са най-високи. Това многократно увеличава възможността да получите топлинен удар или слънчево изгаряне. Не забравяйте, че малките деца, а също и възрастните хора, са най-чувствителни към излагане на слънце. За тях е особено важно да избягват разходките навън в летните жеги, но правилото да не излизаме навън от 12:00 – 16:00 часа важи за всички. Така че, ако имате спешни задачи, свършете ги рано сутринта или в късния следобед.

2. Пийте достатъчно течности

Всички знаем, че е хубаво да пием поне около два литра вода всеки ден. Тя е необходима, за да протичат нормално всички процеси в тялото ни. Освен това, утолява жаждата и ни разхлажда. През лятото е препоръчително да пием още по-големи количества вода, тъй като заради горещините се потим по-обилно. Това води до загуба на течности и ако не ги възстановим, организмът ни може да се дехидратира. След  водата, може да се поглезите с една студена бира в някой от многото барове в Пловдив.

3. Погрижете се за температурата в дома си

Вашият дом е вашето спасение от жегата навън. Затова погрижете се да го поддържате прохладен пред топлите дни. Най-верният помощник в това начинание е климатикът ви. Погрижете се да почистите филтрите му и да проверите фреона, за да сте сигурни, че няма да  останете без него, точно когато най-много ви трябва. Освен това избягвайте да използвате уреди като печка, сешоар или преса за коса, които допълнително загряват стаята.

4. Обновете гардероба

Не, харченето на много пари за модерни дрехи, няма да ви охлади. Обновете гардероба си, не заради новите летни тенденции, а за да го направите по-практичен. По витрините на магазините ще видите различни цветни облекла, направени предимно от изкуствени материи. Колкото и да ви харесва десенът, по-добре се въздържайте от покупка, защото синтетичните материи изобщо не са подходящи за летните горещини. Вместо това инвестирайте в дрехи от от лен и памук, които ще ви предпазят от горещото слънце.

5. Избягайте! – буквално

Ако градусите в града под тепетата са непоносими за вас, то защо просто не избягате някъде. Вземете си кратка почивка от работа и отскочете до морето или до някоя от южните ни съседки. Може да разгледате климатици в Пловдив от geosis.bg. В случай, че имате на разположение само един уикенд и не искате да го прекарате в пътуване, Родопите са наблизо и със сигурност ще ви помогнат да се разхладите. Качвайте се в колата и дим да ви няма!

Е, вече знаете как да се предпазите от жегата и да се радвате пълноценно на лятото!