Ревю на ADATA SU750 SSD

Технологичната компания ADATA продължава да залага на 3D NAND технологията за да подобри своите SSD (Solid State Drive) модели и да отговори на непрекъснато нарастващите изисквания на съвременните динамични потребители.

Новият ADATA SU750 SSD е много добър пример за възможностите на компанията в тази област. Той впечатлява със своя капацитет за съхранение на данни, надеждност и редица други качества, които правят работата с него лесна, ефективна и сигурна.

В редакцията ни се сдобихме с една тестова бройка на SU750, за да проверим неговите качества на практика и да се уверим дали действително отговаря на това, което е обявено от компанията. Ето какво е мнението ни за него.

Първи впечатления

Още когато вземете SU750 в ръка, ще ви направи впечатление колко лек и компактен е този модел твърдотелен диск. Той тежи едва 47.5 гр., а размерите му са 100.45 на 69.85 на 7 мм.

SSD дисковете по принцип са много по-леки от традиционните хард дискове (т.нар. HDD – Hard Disk Drive). Новият модел на ADATA обаче се отличава по тегло дори и в сравнение с повечето от останалите SSD модели на пазара.

Използвахме тестов компютър в редакцията ни, за да се уверим в качествата на новия SU750. Дискът се монтира изключително лесно и спокойно можем да кажем, че със задачата може да се справи и човек без особени компютърни познания.

А ето и какво показаха тестовете.

ADATA SU750 SSD работи изключително надеждно и постига впечатляваща скорост за четене и записване на информация – съответно 550 / 520 мегабайта в секунда. Това е възможно благодарение на вградената SLC Caching технология, която осигурява ускорена производителност на диска. От гледна точка на крайния потребител това означава много по-бързо зареждане на програмите на неговия компютър, както и отваряне на файлове, без значение колко са големи те.

Подобрена 3D NAND Flash технология

ADATA SU750 се отличава с изключително висок капацитет за съхранение на данни, който варира от 256 гигабайта до 1 терабайт. Това е възможно благодарение на използваната в устройството 3D NAND Flash технология.

Компанията, която преди няколко години беше сред първите, заложили на 3D NAND, сега надгражда тази концепция, за да направи новите си дискове още по-ефективни и същевременно надеждни.

Сред предимствата на SU750, според информация от компанията е и високото ниво на т.нар. TBW (Total Bytes Written). Това е показател, който дава информация за това колко пъти един SSD диск може да запише целия си капацитет в рамките на един живот.

Макар и да не можем да преценим това в рамките на тестовете, можем да се доверим на ADATA, според която оценката на TBW показателя за SU750 надминава тази на много сравними модели. Това е важно, защото гарантира по-дълготраен живот на устройството.

Надеждност и коригиране на грешки

SU750 поддържа технологията за коригиране на грешки LDPC (Low-Density Parity-Check). Благодарение на нея, устройството може да открива и коригира грешки, като по този начин гарантира цялостта на данните и удължава времето, през което може да се използва.

Устойчивост

По принцип SSD устройствата са по-устойчиви от традиционните твърди дискове. Това са дължи на липсата на механични компоненти в тях.

Това предимства важи и за модела ADATA SU750, който като цяло е много по-издръжлив на удари (с вибрации 1500G/0.5 ms), както и на работа в широк температурен диапазон – от нула до 70 градуса. По този начин дискът осигурява по-добра защита на клиентските данни. В добавка той работи и много по-тихо и консумира по-малко енергия, в сравнение с традиционните дискове, както и с много по-стари SSD модели.

Още нещо полезно – с покупката на модел SU750, всеки потребител получава правото на безплатен достъп до SSD инструментариума и миграционната програма на ADATA. Чрез SSD toolbox-а потребителят може да следи и управлява своето SU750 устройство като получава информация за скоростта на производителност, нивото на износване и продължителността на живота.

Програмата за миграция е особено полезна за потребителите, които преминават от HDD към SSD, тъй като позволява лесно и бързо архивиране и миграция на данни, включително и на операционната система.

В заключение

Новият твърдотелен диск ADATA SU750 показа завидни резултати по време на тестовете и доказа своята надеждност при високи натоварвания. Неговата впечатляваща производителност го прави подходящ както за използване в домашен компютър, така и в динамична работна среда.

А с високата си скорост за четене и запис на данни, достигаща 550 / 520 мегабайта в секунда, моделът е сред най-достъпните в ценово отношение такива дискове на пазара в момента. Това го прави подходящ за всеки, който иска да замени своя традиционен HDD или по-стар модел SSD с нов.