Положителните ефекти от играенето на компютърни игри

 

Всички ние сме чували за множеството отрицателни ефекти, които прекаляването с компютърните игри може да има, особено при децата, които не вдигат поглед от монитора с часове. В умерени количества, обаче, играенето им не е пробрем и дори помага в много отношения.

 

Дори и да не сте запалени фенове на игрите, има много ползи, които ще спечелите, ако опитате. Играенето на видеоигри всъщност подобрява двигателните умения и има терапевтичен ефект, тъй като активира положителните емоции и така ни помага да се отърсим от ежедневните грижи и предизвикателства.

 

Освен това игрите могат да подобрят уменията ни за взимане на решения, тъй като повечето от тях, особено екшън ориентираните, изискват бързи решения и реакции за части от секундата. Съществуват и доста образователни игри, които подобряват езиковите и математическите умения на играчите, особено когато, те трябва да мислят бързо, заедно с героите на играта.

 

Ето и примери за конкретни игри, както и положителните ефекти от играта с тях:

 

Need for Speed: Payback

 

Това е състезателна игра с коли, която се фокусира върху бясното шофиране и има три главни героя с различни способности и работещи в екип. Според скорошно проучване игрите от този тип, които изискват бърза реакция на очите, могат да помогнат на хората, страдащи от катаракта, да подобрят зрението си.

 

Snow World

 

Тази игра е разработена от психолози от университета на Вашингтон с цел да помогне на болни, страдащи от огромна физическа болка. Това тя прави с помощта на един вековен психически трик: отвличане на вниманието. Играчите се въвличат в арктическа страна на чудесата, в която те хвърлят един безкраен арсенал от снежни топки и преминават през серия от задачи, като по пътя си срещат пингвини и снежни човеци.

 

Snow World е използвана в много военни болници в помощ на войници, които се възстановяват от раните си и които, благодарение на играта, са изпитвали много по-малко болка по време на лечението си.