10 свободни места за „Космически предизвикателства"2018

 

 

 

Сред лекторите и тази година личат имената на водещи експерти от Американската космическа агенция (NASA), Европейската космическа агенция (ESA) и MIT

 

В тазгодишното издание на програма „Космически предизвикателства” (Space Challenges) има още само 10 места за кадети. Припомняме, че единствената у нас програма за космическо образование ще се проведе в периода 20 август – 21 септември в София, а крайният срок за кандидатстване е 15 август. Стана ясно и че ще бъдат осигурени пълни стипендии за най-обещаващите кандидати.

 

Гости в програмата отново ще са световно – известни имена от сектора, включително Марко Лиси от Европейската космическа агенция (ESA), ръководителят на European Spacecraft Communicator (EUROCOM) – Антонио Фортунато, както и един от инженерите на мисия „Розета“ – Реймънд Хуувс. Участие ще вземат и ментори от Американската космическа агенция NASA, както и учени и инженери от някои от най-престижните университети и водещи компании в областта.

 

За първи път тази година кадетите ще имат възможност да работят с истински сателитни системи, предоставени от основния партньор на програмата – българската сателитна компания ЕндуроСат. Сред предизвикателствата пред тях ще бъде и изграждането на комуникация между голям безпилотен самолет и сателитни системи в орбита.

 

„За девета поредна година привличаме в програмата доказани в космическата сфера имена, които ще предоставят на нашите кадети практически знания и умения, свързани с космическите технологии и изследвания. С това „Космически предизвикателства“ е не само уникална за България, но и една от малкото европейски образователни програми в тази област на толкова високо ниво“ – заяви Райчо Райчев, създател на „Космически предизвикателства“ и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“.

 

Всеки желаещ може да кандидатства в програмата на адрес:

https://www.spaceedu.net/signup

както и чрез чатбот във Viber: https://viber.com/space-challenges

 

Видео материали:

https://www.youtube.com/watch?v=S1dipRAHF74&t=

https://www.youtube.com/watch?v=2FJGEuQw_JM

 

За програмата

 

„Космически предизвикателства“ е мултидисциплинарна програма, насочена към младежи (18 – 26 години) от различни специалности и като такава включва лекции и презентации, разделени в тематични модули: космическо инженерство, увод в космически системи и технологии, космически приложения, анализ на космически мисии, увод в астрофизика и астрономия, изкуствен интелект (Al) и роботика, космическа медицина и биотехнологии, космическо предприемачество. Всеки модул включва работни упражнения и практики, както и специфични екипни проекти. Те се основават на цялата учебна програма, като се изисква от космическите кадети да демонстрират своето мултидисциплинарно разбиране за космически науки, технологии и приложения. Над 75% от времето в програмата е посветено на практически дейности по разработването на реален прототип на космическа система.