Какво трябва да знаете при избора на телефони Lenovo

Lenovo e световен лидер в производството на компютри, лаптопи и периферия и е компания, добре позната на широката аудитория със своите висококачествени продукти. Не много известен е фактът, че през 2004 година Пекинският гигант закупува от IBM подразделението им за преносими компютри и това ги изстрелва на чело в класациите за най-продавана марка лаптопи в света. От тогава до днес, Леново успяха да завладеят пазара като предложиха на своите потребители огромен избор от смарт продукти – телефони, телевизори, сървъри, монитори, устройства за наблюдение и др. От 2011 година насам компанията започна усилено да работи в посока към изместването на Samsung от локалният пазар, като се фокусират в производството на Android смартфони. Статистиките сочат, че компанията е отбелязала огромен скок в приходите си в рамките, дори само на една година.

Към днешна дата, можем да кажем, че Леново телефоните имат изключително голяма фен база, тъй като показаха, че могат да се развиват с бърз темп и да съчетаят в себе си качество и достъпна цена. Ако търсите телефон с еднакво добри екран, батерия, дизайн и софтуер, то определено Lenovo е марка, която си струва да обмислите. Разбира се, никога нещата не са само черни или само бели. За да не се озовете в сервиз за Леново дни след покупката, решихме да съберем информация от потребителите на марката, които да ни разкажат за своя опит с нея и какво бихте могли да очаквате. Избрали сме да покажем част от слабите страни на телефони Леново, за да направите максимално информиран избор, когато си търсите ново устройство, защото както знаете, при покупка на техника, много рядко ще получите честно мнение от търговското лице. Това, разбира се, не означава, че сме противници на Lenovo телефоните. Някои от последните им модели са с едни от най-добрите характеристики и са чудесни от гледна точка на цена-качество, на които можете да попаднете на пазара. Тъй като компанията се учи от грешките си, много бъгове и UX детайли са до голяма степен изчистени при последните попълнения.

И така, кои са най-честите проблеми с телефони Lenovo?

  • Bloatwareтака жаргонно се нарича допълнителния софтуер, който идва заедно с телефона ви. Това са всички предварително инсталирани апликации, които производителя се съгласява да сложи на устройствата предварително, за да осигури на потребителя един „пълен пакет“ от приложения за Android. Пример за такива приложения са S Voice, Connect, Google +, Gmail, One Drive, Google photos и много други. И докато някои от тях биват наистина полезни, то други само пълнят паметта на телефона ви. За жалост, това се среща при всички устройства с тази операционна система и единственото, което може всеки да направи е да ги забрани или изтрие, ако софтуера позволява. При Леново, тези предварително инсталирани апликации понякога заемат значителен обем от мястото на телефона ви, за това обмислете варианта за модел със слот за micro SD карта или такъв с по-голям капацитет на паметта на телефона.

  • Vibe User Interface (Vibe UI) или иначе казано: визуалната репрезентация на Андроид на вашето устройство. Докато някои компании предпочетоха чист Android интерфейс, Lenovo заложиха на своята версия за нещата. Това обаче се оказа не толкова добър ход, тъй като потребителите споделят за чувствително забавяне на устройствата поради тромавата визуализация, която натоварва изключително телефоните. По непотвърдена информация се знае, че от компанията вече са стартирали промяна от Vibe UI към използването само на Android, стартирайки от Nougat 7.0, като имат и някои устройства с Oreo 8.0.

  • Малко софтуерни ъпдейтиLenovo се нарежда на едно от последните места, когато говорим за системни ъпдейти за техните телефони и таблети. За жалост, до момента не са успели да предложат навремени и адекватни обновления, които потребителите им все пак очакват да получат. За сравнение бихме дали Apple, които се грижат за своите потребители и им осигуряват нови софтуерни ъпдейти на всеки няколко месеца, които значително облекчават работата на телефоните и устройствата им.

  • Изработката – генерално погледнато, можем да кажем, че дизайнът на телефони Lenovo е семпъл и наистина приятен като усещане. За жалост понякога, някои от по-евтините модели на марката могат да се окажат като „много набързо сглобени“ в сравнение с други марки в тази ценова категория. Това се забелязва при малко по-старите модели, докато за по-новите такива е видимо, че са положени допълнителни усилия в тази посока.

  • Камера и качество на снимките – доста често камерите на другите марки мобилни телефони от същия клас са малко по-добри от тези на Lenovo, което откриваме като минус на бранда, особено за любителите фотографи. Ако не държите прекалено много на кристалния образ на снимките и ползвате камерата любителски, вероятно дори не бихте направили разликата с някои от другите телефони на същата цена.

 

Разбира се не можем да кажем, че ако сте избрали Леново телефон за свое следващо мобилно устройство, трябва да променяте драстично мнението си. Напротив! С напредването, развитието и опита на компанията, всеки следващ модел, който предложат на своите клиенти е в пъти по-добър от предходния. Lеnоvо разполагат с няĸoи доста добри мoдeли ĸaтo cъoтнoшeниe цeнa-ĸaчecтвo (такива са например Р2, К6 и К6 Nоtе), в които са разработени с олекотена операционна система, за по-гладко представяне.


Съветът на специалистите е да направите кратко проучване преди да закупите следващия си мобилен телефон, без значение от марка и модел, тъй като пазара прелива от прекалено много опции, към които да се насочите, а разликите биха могли да бъдат големи – както в цената, така и в качеството.