Ревю на компактен външен диск Adata HV300

През последните години външните дискове се превръщат във все по-необходим аксесоар и както фирми, така и крайни потребители ги купуват все по-често за да съхраняват своите непрекъснато увеличаващите се колекции от снимки, музика, видеоклипове и друго съдържание. Това на свой ред води и до нарастващи изисквания за капацитета, издръжливостта и надеждността на този клас устройства.

Един от лидерите в този динамичен хардуерен сегмент – Adata – предложи решение на тези проблеми с новата си серия HDD устройства HV300, която комбинира в едно висока степен на сигурност и издръжливост, голям капацитет и наистина красив външен вид. В редакцията на Pixelmedia.bg получихме възможност да направим тестове на 1TB версията на модела Adata HV300 Slim и можем да потвърдим положителните отзиви за устройството.

Първи впечатления

Външният хард диск е 2.5″, има USB 3.1 порт за връзка с компютър и разполага с иновативен Shock Sensor, който го предпазва от удари. И още нещо – моделът е тънък. Много тънък. Със сигурност не сме очаквали, че един HDD с подобен капацитет може да бъде толкова компактен, но със своята дебелина от 10.3 мм. Adata HV300 Slim определено впечатлява. Дискът се побира лесно в джоба на палтото или на раницата и дори във вътрешния джоб на сакото. Излишно е да споменаваме, че може да се носи безпроблем във всяка чанта, колкото и да е малка тя.

Повече пространство

В ерата на 4K Ultra – High Definition и 8K видео съдържанието, гигабайтите отдавна не достигат на никого. Дори и да не работите в индустрия, свързана с мултимедийно съдържание или триизмерно проектиране, е много възможно да имате нужда от диск с голям капацитет, просто за да съхранявате на него снимките и видеоклиповете от последните партита или музикалните ви парчета.

Е, с до 5TB капацитет за съхранение HV300 покрива всички подобни нужди и гарантира, че ще разполагате с цялата си музика, филми, снимки, презентации, документи и какво ли още не. Всъщност външният диск може да съхрани точно 1 607 800 снимки с големина средно по 3 MB всяка, 855 часа HD видеоклипове, или 1 317 102 песни със средна големина от по 4 минути.

Красив и стилизиран дизайн

Adata HV300 Slim се отличава с елегантен дизайн, който впечатлява със своята простота и същевременно – изисканост. Моделът се предлага в четири различни цвята – черно, бяло, червено и тъмно синьо, което позволява той лесно да се впише във всеки персонален стил и всякакви предпочитания.

Защита от удари

Колкото и да е красив един външен диск обаче, ако той унищожи вашите файлове, със сигурност ще сте ядосани. Е, Adata HV300 Slim е подготвен и за това. Моделът е снабден с иновативната технология Shock Sensor, която предотвратява появата на лоши сектори и грешки, дължащи се на удари или изтърване. С това той се налага като един от малкото външни дискове, които запазват информацията ви и продължават да работят безпроблемно, дори и след като са изпуснати или са получили удар. Вграденият сензор за удари води до спирането на цялата активност на диска, когато той усети някакво съприкосновение. А след това, когато отново бъде включен, собственикът му ще бъде информиран за проблема посредством вградения индикатор за удари.

Защита на данните с AES криптиране

Външният диск разполага с HDDtoGO софтуер с AES – 256 битова криптография, която защитава вашите данни и ги пази от всеки, който попадне случайно на диска ви. Незаивисимо дали е крадец или просто недобросъвестен колега, който има достъп до вашия компютър. Това добавя още едно ниво на сигурност, което не е характерно за продукти, насочени към крайните потребители.