Как да изберeтe най-добрия доставчик на интернет услуги

Това определено е важно решение. Вашият избор на доставчик на интернет услуги може да направи огромна разлика във вашето щастие (или неудовлетвореност) като интернет потребител. В зависимост от това къде живеете, може да има голям брой доставчици, от които можете да избирате, или може да сте останали само с няколко опции. Така или иначе, тук са няколко насоки за това какво да търсите в интернет доставчика и как да сравнявате наличните във вашия район.

 

Какво трябва да знаете за различните видове интернет услуги?

 

Първо, струва си да знаете разликите между наличните видове интернет услуги. Широколентовият достъп обхваща всички видове интернет връзки: кабелна, сателитна, DSL и оптична услуга. Напоследък обаче все по-голяма популярност печели оптичната връзка. Такъв е, например, предлаганият интернет Cooolbox.

 

Какво трябва да имате предвид, преди да изберете доставчик?

 

Най-важната характеристика, естествено, е наличието. Няма смисъл да се опитвате да получите нещо невъзможно, ако компанията не обслужва вашата област. За да разберете с какво разполагате, направете необходимото проучване за наличността около вашия дом. Сравнете цените и услугите, опитвайки се да изберете максималната оферта.

 

Опитайте се да разберете кои интернет доставчици имат най-добрата комбинация от скорости, оферти и цена. Ще трябва да посетите и уебсайтовете на отделните интернет доставчици, за да получите детайлни подробности за техните пакети, така че да можете да направите цялостно сравнение за себе си въз основа на вашите нужди. По-специално обръщайте внимание на:

 

Скорост на теглене и качване. Всички искаме най-бързия интернет на цената, която сме готови да платим. Уверете се, че когато сравнявате услугите, правите това на база “ябълки към ябълки”, сравнявайки най-близките планове, базирани както на скоростта на изтегляне, така и на скоростта на качване. За да намерите доставчиците на интернет услуги с най-бързи скорости на качване и теглене, можете да попитате дали услугите им се тестват безплатно за ден или седмица, без това да се заплаща.

Разходи и договор. Някои услуги изискват да наемете модема или да го купите сами; други ви го осигуряват. Някои предлагат безплатна инсталация, докато други ви таксуват за това начинание. Повечето правят отстъпка от вашата интернет услуга, ако я опаковате с телевизор и /или телефонни услуги (но често само за няколко месеца, така че не забравяйте да сравните разходите, включително и след изтичането на пакета). И може би ще успеете да избегнете многогодишен договор с някои – за по-висока цена, разбира се. Това са подробностите, които трябва да имате предвид, когато сравнявате услугите по цена.

 

Условия за ползване. По същия начин се уверете, че знаете какви са ограниченията на услугата. Може да има ограничения за данни, например ограничаване на количеството данни, които можете да използвате на месец, или ограничения за видовете дейности, които ви позволяват да извършвате, като например уеб или файлов сървър.

 

Добавки и специални функции. Много доставчици на интернет предлагат екстри само, за да изглежда така, сякаш получавате голяма стойност. Неща като абонаменти за антивирусни програми, имейл адрес с марката на доставчика и лични уеб страници са само онези екстри, от които вероятно нямате нужда. Иначе едно доста готино допълнение, което можете да откриете, е безплатен Wi-Fi hotspot достъп.

 

Надеждност. Разбира се, нито една от тези характеристики няма значение, ако не можете да използвате услугата, когато е необходимо. Можете да видите и обратната връзка от хора, които ползват или са ползвали тази услуга в миналото.

 

Поддръжка на клиенти. Ако имате проблеми с интернет (както се случва), колко лесно е да получавате поддръжка по всяко едно време? Предлага ли доставчикът обслужване 24/7?

 

Това са много съображения, затова решението е много важно и отговорно. Успех с вашия избор!