Тиймбилдинг игрите, които бизнесът избира

Новата идея за тиймбилдинг игри, на която все по-често се спират компаниите, измъква теб и съотборниците ти от всекиденвието за един час. Докато те кара да бъдеш истински тук и сега, точно с тези хора. Реално бягство от забързаното ежедневие. Не е ли точно това, което липсва на всеки, който прекарва повечето време от деня си зад компютър? 

Ескейп стаите се превърнаха в модерно забавление през последните години. Бизнесът не закъсня да припознае т.нар. „стаи на загадките“ като възможност да осигури разтоварване на служителите, съчетано с логически игри за поощряване на екипна комуникация, внимание към детайла и управление на времето. 

Какво представляват ескейп игрите (или още стаи на загадките или стаи на триковете). Това са реални помещения, декорирани според темата на играта. В тях влиза екип (2-ма до 6 или 7 души), който трябва да намери изход от стаята, докато разрешава поредица от загадки, намира скрити предмети и търси отборно решения от различни заплетени задачи. Макар че самите игри рядко са сложни и никога не изискват предварителни знания или физическа подготовка, те са вълнуващо предизвикателство. Предизвикателство пред умението на играчите да се сработват, да си предават информацията и заедно да търсят възможности и решения. Ежедневието и работата постоянно ни карат да правим точно това. Но бизнесът е съобразителен и разбира, че когато дава възможност на хората си да развиват тези „soft skills” в игрален формат, те правят това с удоволствие и вътрешна мотивация.

Ето основните ползи, които изтъкват HR специалисти, които се обръщат към ескейп стаи за корпоративните тиймбилдинг събития:

 – Стаите на загадките се възприемат от участниците като забавни и разпускащи.

 – Логическите игри развиват бързата мисъл и съобразителността.

 – Екипността е ключова – общата цел на играта кара съотборниците да споделят, обсъждат и изпробват различни решения, за да намерят изхода на време.

 – Ограниченото време на предизвикателството (обичайно това са 60 или 70 мин) кара участниците да взимат решения в срок и да управляват времето си.

 – Разкриват се лични качества и потенциали за развитие – някои хора се отпускат по-трудно в служебна среда, докато по време на игра могат да се покажат като мотивиращ фактор за останалите, неформален лидер, талантлив организатор или старателен изпълнител.

 – И не без значение е факторът лесна организация. Стаите на загадките обичайно са разположени в центъра на града, могат да се играят всеки ден от седмицата и на практика по всяко време от деня, а цялостното събитие не отнема повече от 2 часа, заедно с придвижването. Разходът на човек също е съвсем разумен, а това не е без значение за бизнеса. 

На пръв поглед изборът на партньор за тиймбилдинг в Стая на загадките е голям. Препоръчително обаче е да се съберат впечатления, за да се отсеят качествените игри с професионално отношение към организаторите и играчите. Стаите на 3KEY Rooms предплагат вълнуващи авторски игри и са проверен партньор, разполагат с 3 различни игри на централни локации (бул. Васил Левски 102 – при Паметника „Левски“ и ул. Цар Самуил 50 А -при Немската гимназия), като в един и същ момент могат да играят от 7 до 12 души на един адрес. Попитайте за идеи как да организирате тиймбилдинг събитие за повече на брой отбори.