Видове игри, подходящи за маса за билярд

Билярдната маса е страхотно допълнение към всеки дом, но какво се случва, когато искате да имате някакви вариации от стандартната игра? За щастие има редица алтернативни игри, които са забавни, предизвикателни и творчески.


Ако вече мислите на направите нова инвестиция за вкъщи и проучвате наличните евтини билярдни маси на пазара, със сигурност ще искате да знаете и какво друго можете да правите с тях.


One-Pocket Pool


Смятате ли, че е твърде лесно да се играе стандартен билярд, с твърде много джобове, от които да избирате? Ето тази игра е зловещо трудна, като всеки играч е принуден да стреля в определен джоб.


Започвате играта, като поставите всички топки на случаен принцип. Играчът избира конкретен джоб, който ще използва за останалата част от играта. Неговият опонент след това избира алтернативен джоб и действа със същото ограничение на мястото.


Точка се отбелязва всеки път, когато топката влезе в джоба. Победителят обикновено е първият играч, достигнал 8 точки. Произходът на One-Pocket Pool е неясен, въпреки че е известно, че първият турнир, включващ играта, се е състоял през 1961 г.


Cut-Throat


Играта на Cut-Throat е уникална, като позволява на 3 играчи да се състезават в нея. За разлика от другите варианти на билярд, целта на играта всъщност е да бъдете последният играч, останал с топка на масата.


В рамките на Cut-Throat 15-те топки са разделени на 3 групи: ниски топки (номерирани от 1 до 5), средни топки (номерирани от 6 до 10) и високи топки (номерирани от 11 до 15).


Straight Pool


Изобретен през 1910 г., Straight Pool е роднина на по-ранна игра, известна като сontinuous pool. Играта на Straight Pool използва система за отчитане, като победителят е първият играч, който достигне 100 точки.


Всички фалове в играта водят до наказание от една точка. Има още една ситуация, която може да доведе до опустошителна загуба на точки: играчът, който играе на 3 последователни удара, получава наказание от 15 точки.


От решаващо значение е, че играчите трябва да изберат целевата си топка и джоб, преди да играят на всеки удар. Играчът отбелязва една точка всеки път, когато избраната топка се постави в посочения джоб.


Постоянното презареждане в играта отразява непрекъснатия й характер. Без такова презареждане, би било невъзможно играчите да достигнат високите резултати, които са необходими, за да спечелят мача.


Straight Pool е популярна от няколко години в Съединените щати, но е получила по-широко признание в световен мащаб през последните години. Официалните правила за тази вариация на сега се определят от Световната асоциация за билярд.


Bumper Pool

Много хора смятат, че е по-забавно да гледате Bumper Pool, отколкото евентуално всяка друга игра, която се играе на маса за билярд. Това със сигурност е игра, която е в състояние да генерира значително вълнение.


Голяма част от това вълнение произтича от поставянето на масата на поредица от предмети, които са предназначени да направят играта по-трудна за отделните играчи.


Целта на играта е всеки играч да постави 5-те си топки в джоб на другия край на масата. Маркираната топка трябва първа да бъде вкарана. Тук не е включена топката-бияч. Това означава, че играчите могат директно да ударят топка в джоба.


Не е известно кога Bumper Pool първоначално се е появила, но в целите Съединени щати вече съществуват редица състезателни лиги.


Table Tennis


Нашето окончателно предложение за друга игра, която да се играе на билярдна маса, всъщност представлява едно значително отклонение от стандартната игра. Мислили ли сте някога да използвате масата си за билярд за тенис на маса?


Това може да изглежда като извънредна идея, особено като се има предвид, че билярдната маса не изглежда идеална за тенис на маса. Всичко, от което се нуждаете, е мрежа и топка!


Въпреки че тази концепция може да звучи странно, реалността е, че тя става все по-популярна през последните години. Всъщност, сега е възможно да купите конвертируеми маси, които са специално предназначени да бъдат използвани за различни игри.

 

Билярдната маса винаги е отлична инвестиция, осигуряваща забавления за цялото семейство. Дерзайте!