Кой ще се чувства удобно върху мек матрак

Мекият матрак е въпрос на вкус. Някой си въобразяват, че сънят е най-сладък, когато са на твърда основа. За други качественото легло трябва да е като облак от пух.

Съществуват известни тези кой трябва да спи на мек матрак и кой на твърд, но в крайна сметка важни са и личните предпочитания. От тях могат да се ръководят, може би, само здрави хора на средна възраст.

Мекият матрак не е лукс, а спешна необходимост.

На първо място, на мека основа се съветва да спят хора на възраст над 50-55 години. На тази възраст гръбначният стълб се нуждае от по-голям комфорт за съня, изисква се пълна почивка и абсолютна релаксация. Излишните натоварвания, реципрочното налягане върху тъканите отстрани на твърдия матрак са строго противопоказани.

Друга категория хора, трябва да обръщат внимание на меките матраци. Това са лицата с тегло по-малко от 55 килограма.

Ако принцесата върху граховото зърно е крехко момиче, то любовта й към многото пера е абсолютно оправдана. Само мекият матрак е толкова чувствителен към промяна в налягането, че може правилно да се огъне, да осигури подкрепа и естествена позиция на гръбнака на слабия човек.

Меките матраци са полезни за хора с проблеми в лумбалната област. На твърда основа талията е в състояние на постоянно напрежение.

Мекият матрак внимателно обгръща, поддържа и позволява на тялото да се отпусне.

Пълнеж в меките матраци:

Удобни и полезни са меките матраци. За тях се ползава пълнеж с мемори пяна, естествен латекс и полиуретанова пяна.

Те се препоръчват за хора, страдащи от ставни и съдови заболявания, артрит и артроза. По време на сън мекият матрак позволява на кръвта да циркулира свободно и няма прекомерен натиск върху тъканта. Ето защо сутринта никога няма да се събудите, чувствайки изтръпване в ръцете или краката. Бременните жени също могат да се възползват от удобствата на меките матраци, без да се страхуват да нарушат кръвоснабдяването на плода.

Меките матраци ще задоволят и двете страни. На такава повърхност, гръбнакът няма да се огъне, а долната част на гърба ще получи необходимата опора.

Кой не може да спи на мек матрак?

Меките основи за легла имат, както ползи, така и противопоказания. От значение е и възрастта.

Децата, тийнейджърите и хората под 25-годишна възраст не бива да избират най-меките матраци. При младите, гръбначният стълб се нуждае от надеждна подкрепа за правилно образуване на мускулно-скелетната система и красива поза. Най-меките легла не могат да осигурят такива условия.

Особено строго противопоказани са меките матраци за новородени, чийто спален пункт трябва да е възможно най-твърд и гладък.

Неприятно е усещането и за хора, които тежат над 90-100 килограма. Пълния човек може да бъде погълнат изцяло от много меката основа върху леглото си, създавайки “ефект на хамак”, който е вреден за гърба.

Ако говорим за медицински противопоказания, важно е да се отбележи увреждането от меките матраци за хора с проблеми в горната част на гръбначния стълб и неправилна поза.

За почитателите на съня в поза „по стомах“, също не е най-удачен избора на прекалено мек матрак. Най-добре е да се избират умерено меките модели, а не крайности.

 

Меките матраци са удобни, полезни и обичани от най-придирчивите. Те ще донесат много удоволствия и приятни усещания, но само ако са изработени от висококачествени съвременни материали.