Мобилността е задължителна за всеки модерен сайт

В днешното забързано ежедневие, при темповете, с които се развиват високите технологии и при все по-голямото влияние на интернет, изработката на сайт задължително трябва да се подчинява на определени тенденции, за да бъде той модерен, конкурентноспособен и атрактивен.

Една от тези глобални тенденции безспорно е всеки уважаващ себе си сайт да се сдобие и със своя собствена мобилна версия. Това далеч не е случайно и фактите го обясняват недвусмислено.

Днес статистическите данни отчитат, че в страната ни смартфоните с браузери са от 1 000 000 до 2 500 000 на брой. Мобилните телефони с интернет стават все повече от ден на ден и тази геометрична прогресия ясно очертава тенденцията потребителите все по-често да издирват информация, стоки и услуги през своя смартфон или таблет, както и да правят покупки през тях по-често, отколкото го правят през настолния си компютър или лаптоп.

Данни от специализирани проучвания на голямата интернет търсачка Google в последно време също сочат, че потребителите предпочитат сърфирането през смартфоните и таблетите си. В същото време обаче у нас преобладаващата част от сайтовете в мрежата все още нямат свои мобилни версии и това при положение, че през смартфона е по-удобно и бързо да намериш информация, да откриеш най-добрите цени и да купуваш стоки и услуги, където и да се намираш и то по всяко време, без ограниченията на настолния компютър или лаптопа.

Затова когато поръчате изработка на сайт за ваше ползване, без значение дали той ще е блог, фирмен сайт, онлайн магазин и прочее, не подминавайте опцията паралелно с това да го снабдите и с мобилна версия. Освен всичко друга, тя индентифицира всеки потребител, посетил през смартфон или таблет основната ви интернет страница и чрез специални системи за индентификация автоматично го пренасочва към мобилния вариант на вашия сайт.

Ако се решите да създадете мобилна версия на своя сайт, може да го сторите чрез мобилен сайт или мобилно приложение, зависи какви са целите и възможностите ви. Разликата е предимно в това, че мобилен сайт се изработва за по-кратко време, по-евтино е и не изисква особени усилия. Мобилното приложение от своя страна струва повече в пари, труд, умения и време. Това, както и фактът, че мобилен сайт може да се поддържа от всяко мобилно устройство, докато мобилното приложение трябва да се изработи за точно определени системи, обикновено натежава на везните при избора на едното или другото.

При това не забравяйте да наблегнете на информация като контакти, адреси, телефони, карти, промоционални кампании или нови артикули /ако правите онлайн магазин/. Сайтът трябва да е лек, бърз и удобен за работа. Специалистите обикновено препоръчват и т.нар. къстъм дизайн при изработка на сайт, сиреч дизайн, направен специално за вашите нужди и виждания.