Кратка историята на спалното бельо

Знаете ли каква е историята на спалното бельо? Днес ще ви разкажем накратко за него.

Имало едно време в Римската империя знатни и богати семейства, които слагали постелки на леглата си и именно от тях започва развитието на спалното бельо. Първоначално то било много опростено – едноцветно, най-често от лен и памук. Известно е  т.нар „покривало на божественото ложе“. В интерес на истината доста качествени неща са се тъкали и шиели векове назад, но не го е имало разнообразието, както в наши дни. Като най-луксозни са се смятали спални чаршафи, изрисувани с най-различни рисунки на животни, цветя, дървета.

През Средновековието пък се наблюдава друга тенденция – леглата да бъдат покривани с кожи на убити животни. Това обаче бързо отказва семействата, тъй като не е хигиенично и води до заразяване с болести.

Може би 15 век се смята за века на промяната – известната маркиза мадам дьо Помпадур дава тласък на използването на коприната в Европа, а също и на луксозното спално бельо. От Китай се внасяла коприна, от която пък се изработвали двойните комплекти за спалня.

В България нещата били различни. Дори през 19 век жителите на селата все още използвали сламените възглавници.  Само богатите чорбаджийски къщи имали скъпи покривала за леглата си. Век по-късно в манастирите започнали да шият и разпространяват спални комплекти, а със сегашният им модерен вид хората се запознали едва преди около 50-60 години.

Днес разнообразието е огромно – що се отнася до материя, разцветки, също и наличието дори на 5D комплекти. За всеки изтънчен вкус има по нещо и наистина клиентите имат избор.