Устойчив ръст на пазара на домейни отчита СуперХостинг

Пазарът на интернет домейни в основните домейн зони .com, .eu, .net, .info и .org нараства с устойчиви темпове, както и този на българските домейни .bg. Това става ясно от данните на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ за регистрациите към юли 2017 година.

Общият брой на регистрираните в компанията .com, .eu, .net, .info и .org домейни, откакто тя е на пазара (близо 12 години) вече е 124 578. За сравнение към края на 2014 г., този показател е бил общо 85 954 домейна, което означава ръст от над 30% за период от две години и половина. Голяма част от регистрираните домейни се подновяват ежегодно. Най-много (60.93%) са .com домейните, следвани от .eu (20.64%) и .net (8.06%), домейните в зоната .info са 6.17% от общия брой, а тези в зоната .org – 4.20 процента.

Ръст се отчита и при .bg домейните като към средата на юли 2017 г. в компанията вече са регистриани малко над 16 600 активни .bg домейни. За сравнение към ноември 2014 г., техният брой е бил 9 600. Общият брой на продадените само през отминалата 2016 година от СуперХостинг.БГ домейни в шестте зони .bg, .com, .eu, .net, .info и .org е 18 486. От тях отново най-голям е делът на .com домейните (51.16%), следван вече от .bg (26.96%), а челната тройка се допълва от домейн зоната .eu (11.44%).

Интерес има и към т.нар. нови интернет домейни (new gTLDs) като те са общо 5.7% от всички продадени от компанията домейни през 2016 година. Най-голям е интересът към домейн зоните .online, .rocks и .shop.

През последните години пазарът на домейни и хостинг услуги се развива изключително динамично, за което допринесе както ръстът на електронната търговия, така и разнообразието от нови типове домейни. Наблюдава се и промяна в нагласите на клиентите ни. Днес все повече от тях търсят завършено хостинг решение, включващо подходящ домейн, надежден хостинг, цялостна система за защита от DDoS атаки и други онлайн заплахи, както и качествено обслужване. Ние се позиционираме именно като доставчик на такива цялостни уеб решения и в голяма степен на този подход се дължи ръстът ни през последните години“ – споделя Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.