Легендата Gran Turismo се завръща през октомври

Gran Turismo е сред легендарните поредици в гейминга и една от иконите на рейсинг жанра, наложила еталон за перфекционизъм и маниакално внимание към детайла. Затова не е случайно, че именно хитовата автомобилна надпревара се класира като най-успешния игрален франчайз в богатия каталог на Sony, с продажби от близо 80 милиона копия от появата на първата игра през 1997 г., до днес.

Във времена, когато много от големите гейминг серии се правят на конвейерен принцип с нова част всяка година, Gran Turismo остава истински феномен, с едва шест серии за двадесетгодишната си история – две за PlayStation, две за PlayStation 2 и две за PlayStation 3.

А наскоро най-сетне беше обявена и премиерната дата за нетърпеливо очакваната от феновете нова част, озаглавена Gran Turismo Sport, с която поредицата най-накрая ще се възползва от технологическите възможности на PlayStation 4. За нашия географски регион тази дата е 18 октомври 2017 г., а играта ще се предлага от най-голямата специализирана верига за видеоигри у нас Pulsar Games.

За мнозина може и да звучи абсурдно един от флагманите на PlayStation да се появява на пазара цели четири години след излизането на PS4, но запознатите с франчайза и политиката на стоящото зад Gran Turismo студио Polyphony Digital, са пределно наясно, че чакането ще си струва. Още от първата игра, която е разработвана цели пет години, създателят на поредицата – професионалният състезател, продуцент и президент на Polyphony Digital Казунори Ямаучи – ясно показа на всички, че маниакалното изпипване на всеки детайл за него е далеч по-важно от пазарните правила, така че марката GT никога няма да попадне върху полуфабрикат, издаден колкото да се спечели някой и друг милион” – посочва Александър Бакалов, ПР мениджър на Pulsar Games.

За Gran Turismo Sport Ямаучи обещава подробности, които най-верноятно ще бъдат забелязани единствено от специалистите в бранша, като например прецизното пресъздаване на извивките и ръбовете на купето и разстоянията между отделните панели на автомобилите в играта, отговарящи едно към едно с реалните такива. Или прецизно пресъздадената физика и поведението на колата при различните настилки. Дори и да не могат да различат всички тези детайли обаче, феновете ще знаят, че управляват на конзолата си точното виртуално копие на колата, зад чийто волан тайно или явно мечтаят да седнат някой ден. А предвид над 150-те автомобила, които са налични в играта, високоскоростните мечти на почти всички играчи би следвало да бъдат пренесени на екран, колкото и екзотични да са те.

По-важното в случая обаче е, че Gran Turismo продължава традицията да издига рейсинг жанра до нови висоти, при това – не само при техническата реализация на визията, физиката и звука. Ямаучи с гордост обяви, че GT Sport е първата и за момента единствена игра в света, чиито онлайн шампионати са официално лицензирани от Международната автомобилна федерация FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Това на практика означава, че най-добрите участници в онлайн режимите могат да се сдобият с реални награди и сертификати, превръщащи ги в световноизвестни шампиони, пък макар и финиширали на виртуална писта. GT Sport има всички предпоставки да бъде едно от гейминг събитията на 2017-та година и да продължи достойно славния път на Gran Turismo, а феновете на играта вече могат да запазят своята бройка в Pulsar Games.

Трейлър: