Ревю на Ultimate SU800 3D NAND SSD от ADATA

ADATA Technology продължава да впечатлява с иновативни SSD дискове, обединяващи висока производителност и изключително компактни размери. При това – на много достъпна цена. В редакцията на Pixelmedia.bg се сдобихме с M.2 2280 версията на полупроводниковия Ultimate SU800 3D NAND диск. Моделът представлява изключително компактно 3D NAND SSD устройство, подходящо дори за най-взискателните по отношение на производителността потребители.

За компанията

ADATA Technology е един от водещите световни производители на DRAM модули и флаш памети. Както вече сме писали и преди, компанията предлага карти памет, SSD дискове, преносими твърди дискове, решения за мобилно захранване и освен това е един от големите доставчици на съвременно LED осветление. Много от продуктите й са наградени от организации като iF Design Awards (Германия), red dot Awards, CES Best of Innovations Awards, Good Design Awards (Япония), Best Choice of Computex Awards и Taiwan Excellence Gold Awards.

Пазарния дебют на новия 3D NAND SSD модел беше през ноември 2016 година и още тогава той впечатли критиците и хардуерните издания с характеристиките си. Новият диск се отличава с по-висока плътност, по-добра производителност и по-дълъг живот от 2D NAND своите аналози.

Компактни размери

Новият ADATA SU800 M.2 2280 се отличава с компактни размери и се предлага с капацитет от 128GB, 256GB, 512GB и 1TB на достъпни цени. Моделът е специално предназначен за компактни устройства. Той се поставя директно в M.2 слота, което го прави идеален за употреба в лаптопи, но също така и в настолни компютри.

Енергоефективност

За разлика от 2.5-инчовите SSD модели, новият модел не изисква кабели и се нуждае от много малко енергия, доставяна директно от дънната платка. Освен това DEVSLP (Device Sleep) технологията позволява влизане в режим на ултраниско електопотребление, когато дискът не се използва.

SU800 M.2 2280-630X390-1TB

Осезаемо подобрение в производителността

Компактният SU800 M.2 2280 осигурява забележителна разлика в производителността, особено за потребители, на 3.5 или 2.5-инчови механични дискове в комбинация с редукция в шума, нагряването и консумацията на енергия. Производителността му се увеличава със средно 10% в сравнение с 2.5-инчовите SATA 6Gb/s дискове. Технологията издържа на повече цикли на четене и запис, осигурявайки на новото устройство внушителния MTBF (средно време до повреда) рейтинг от 2 млн. часа срещу 1.5 млн. часа при 2D NAND SSD дисковете.

Както и други SSD дискове на компанията, Ultimate SU800 M.2 2280 включва SSD Toolbox лиценз за управление и Migration Utility приложение за миграция на данни. В добавка новият SSD модел поддържа както SLC кеш памет, така и DRAM кеш-буфер и предлага скорост на четене до 560MB/s и 520MB/s за запис. Освен това ADATA са добавили във фърмуера на Ultimate SU800 LDPC код за корекция на грешки, интелигентно оформяне на данните и дори RAID Engine, за да осигури най-добрата продължителност на използване.

В заключение новият SU800 M.2 2280 е особено подходящ за потребители, които се нуждаят от висока производителност и същевременно той не натоварва осезаемо бюджета на своите притежатели.

SU800 M.2 2280-630X390-256GB