Първа национална мрежа от споделени креативни центрове

Група български младежи са инициатори за създаването на национална мрежа от споделени креативни центрове в цяла България под името Innovator Creative Spaces. А днес стартира и кампанията за набиране на средства в сайта за споделено финансиране Kickstarter.com, с която ще се финансира първото такова споделено креативно пространство в гр. Варна. Кампанията ще бъде с продължителност 30 дни и има за цел привличането на 20 000 паунда за развитието на варненския център, който ще играе ролята на пилотен проект. Плановете на организаторите включват изграждане в дългосрочен план на такива иновационни и креативни центрове в цяла България.

За незапознатите – Kickstarter.com е онлайн платформа за споделено финансиране (crowdfunding), в която всеки желаещ може да публикува своя кампания със социален или бизнес характер, а потребители от цял свят могат да я подкрепят, превеждайки малки суми по електронен път. Ако кампанията за споделено финансиране е успешна, тя може да привлече сума, многократно надвишаваща своята първоначална цел.

Innovator Creative Spaces на практика обединява модела на модерните напоследък споделени работни пространства с този на мини – технологичните паркове. Инициатор на първата по рода си у нас мрежа от подобни центрове е фондация „Иноватор“, която е създадена от Мартен Демирев и Боян Симеонов, заедно с група техни съмишленици.

Мрежата от споделени пространства ще бъде насочена към стартиращи фирми, хора от креативните професии, от технологичния бранш и дори от сферата на изкуството – всички области, в които създаването, креативността и иновацията заемат важно място. Силен фокус ще бъде поставен върху иновативни сфери като 3D принтирането, виртуалната реалност, лазерното рязане, създаването на нови хардуерни продукти и прототипи“ – споделя Мартен Демирев. Според него основната цел на проекта е да стимулира креативността, позволявайки на повече български граждани да участват в развитието на тази нова екосистема, без значение дали живеят в София, или в други градове.

Дългосрочната мисия на организацията е до пет години Innovator Creative spaces да се превърне в национална верига от мини-тех паркове, включваща модерни съоръжения за прототипиране и производствени лаборатории, фокусирани върху дигиталните технологии, електрониката, производствените технологии и други иновативни сфери. „Желанието ни е да превърнем България в съвременен световен технологичен център и своеобразна Силициева долина на Източна Европа“ – добавя Мартен Демирев. В рамките на мрежата от креативни центрове ще бъдат изградени също инкубатори за стартиращи фирми, споделени работни пространства, зали за обучение и уъркшопи, както и редица технологични лаборатории.

Пилотният проект във Варна ще включва модерно оборудване в сферата на 3D принтирането и прототипирането и ще стане дом на пет стартиращи фирми. Той ще бъде реализиран с подкрепата на Община Варна в рамките на „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Повече информация за проекта и Kickstarter кампанията е достъпна на адрес:

https://www.kickstarter.com/projects/1365315937/innovator-creative-spaces?ref=category