За бъдещето на дисплеите

Какво ни чака на пазара на монитори в бъдеще? Какви са възможностите и тенденциите, които определят развитието им? Щефан Зомер, директор „Маркетинг и бизнес управление“ за Европа в MMD, очертава хоризонтите.

 

В: Щефан, големият размер на екраните и извивките са две от горещите теми при мониторите. Кои са очертаващите се тенденции за следващите няколко години и какви иновации можем да очакваме от мониторите Philips в близко бъдеще?

Щефан Зомер: Дигиталните мултимедийни платформи – PC-та, лаптопи, смартфони и др. – се обединяват и нараства важността на мобилната свързаност. Затова дисплеите ще служат все повече за платформа за стрийминг на съдържание от голям набор устройства – всичко от мобилните телефони до дигиталните плеъри и PC-тата, които играят ролята на контролни центрове на „умния дом“. Това създава търсене и на B2B, и на B2C пазарите за големи екрани с по-добро качество, резолюция и брилянтни цветове.

Ако вземем за пример размерите на дисплеите, преди няколко години мониторите над 27 инча се считаха за твърде разточителни. В момента, обаче, сме свидетели на нарастващо търсене в този сегмент, тъй като потребителите оценяват по-доброто усещане за пространство. По отношение на резолюцията също има тренд за увеличаване. 4K моделите ще се разпространят в масовия сегмент през следващите няколко години, а професионалните потребителите ще мигрират към още по-фини резолюции. Първите 8K дисплеи са вече на хоризонта.

При цветовете също се случва вълнуващо развитие. Заедно с технологията QuantumDot color, MMD налага и UltraWide Color в цялата си моделна гама, като по този начин предоставя разширен цветови спектър на всички потребители. Очаквам, че цветовият спектър с покритие на над 85% NTSC скоро ще бъде стандарт, за сметка на стандартния сега спектър от 72% NTSC.

Технологията High Dynamic Range (HDR) е друга иновативна функция, която ще виждаме в повече дисплеи. Тя ще подобри контраста и цветовете, така че изображенията ще получат повече дълбочина – чудесни новини за приложенията за видео, графика и забавления. Ще пуснем продуктова линия, посветена на забавленията, по-късно през настоящата година, в която ще бъдат включени и модели с поддръжка на HDR.

В: Как виждате бъдещето на устройствата за виртуална реалност? Ще заменят ли те мониторите или ще съществуват паралелно с тях?

Щефан Зомер: VR вече набира скорост при професионалните приложения като архитектура, дизайн, медицина и геологически проучвания. Това, което все още възпира виртуалната реалност на домашния пазар, където се очаква голям ръст, е липсата на впечатляващо съдържание. Производителността също е проблем: усещането за изкуствен образ или дори слабото насичане при рендване на сцените са пречка пред широкото възприемане на технологията. В крайна сметка очакваме лавинообразен ефект, започващ от професионалния сектор. Когато технологията стане достатъчно усъвършенствана и достъпна, с чудесно съдържание, което да привлича потребителите, виртуалната реалност ще „излети“.

Тъй като VR е на практика още един формат за изобразяване на съдържание, не очаквам той да замени конвенционалните дисплеи. Двата типа ще съществуват съвместно, тъй като изпълняват много различни роли. Например, много по-лесно е да работите в екип пред дисплей, отколкото чрез виртуална реалност!

В: Как очаквате да се промени пазарът на монитори през следващите години и какви възможности виждате пред MMD?

Щефан Зомер: Очакваме пазарът да еволюира в няколко направления. Така например, това което виждаме при извитите дисплеи, е само началото. Очакваме този пазар да ускори темп и да покрие масовия клас през следващите години.

Дисплеите ще стават по-специализирани, със специфични функции, проектирани за определена потребителска група: например, 21:9 формат с висока резолюция за банкери и финансови анализатори. Въпреки задълбочаващата се специализация, ключовите функции, които днес са представени във високия клас, ще станат масови през следващите години, донасяйки почти професионално качество на картината в B2C сегмента.

 

С нарастване на значението на мобилната свързаност, MMD ще предложи решения, които предлагат гъвкавост и отлична картина в B2B и B2C приложенията. Лесното свързване към USB позволява на потребителите бързо да добавят своите предпочитани устройства. MMD вече е водещ доставчик на монитори с USB Docking функционалност и ще продължи да развива този сегмент. Тези възможности за връзка ще бъдат все по-важни в B2B сектора, където виждаме възможности да направим офисите по-ефективни с помощта на интелигентни функции: дисплеите Philips с Power Sensor, например, могат да усетят присъствието на потребителя на бюрото и автоматично да се изключат, когато той липсва. С нарастването на изобретателността на хакерите, личната неприкосновеност и сигурност стават все по-важни. Идентифицирайки потенциалния риск, който представляват уеб камерите, MMD беше първата компания, която пусна монитор с изскачаща уеб камера. Подготвени сме за всички потенциални посоки, в които може да тръгне пазара, благодарение на набора от иновативни продукти, подобни на описаните.