Intel пуска мини-компютър за роботи

Intel започва да приема предварителни поръчки за миниатюрния компютър Euclid, представляващ хардуерна платформа за роботиката.

В малкия корпус на Euclid са разположени процесор Atom x7-Z8700 от поколението Cherry Trail. Това е 14 nm изделие, което включва четири 64-битови ядра Airmont, графика на Intel от 8-мо поколение и 2-канален контролер на паметта LPDDR3. Тактовата честота е равна на 1,6 GHz с възможност за повишаване до 2,4 GHz.

В състава на компютъра влиза камера RealSense ZR300, позволяваща да се получават данни за дълбочината. На базата на това решение може да бъде реализирана система за машинно зрение, която ще позволи на роботите да виждат околната обстановка подобно на човека.

Компютърът е снабден с 4 GB оперативна памет LPDDR3-1600, 32 GB флаш памет и слот за картите microSD. За безжичната връзка отговарят двудиапазонен Wi-Fi 802.11a/b/g/n и Bluetooth. От сензорите присъстват 3-осов акселерометър, компас, барометър, висотомер, термометър, датчици са осветеност, близост и влажност, както и спътников приемник (GPS, ГЛОНАСС, Beidou, Galileo). Интерфейсите са представени от USB 3.0, Micro-USB и HDMI, а батерията е с капацитет 2000 mAh.

Intel Euclid работи под управлението на операционната система Ubuntu 16.04. Устройството струва около $400, а на пазара ще се появи след 31 май.