Футбол на 360 градуса

Ежегодно, във футбола се появяват някои нови технологии, било то за гол-линията, повторенията от различни камери по телевизията, та дори и спрея, който използват съдиите по време на мач, което не е технология, но със сигурност си беше нововъведение в света на футбола! Всички тези неща допринасят изключително много за развитието на играта, която приема отворено най-новите технологични тенденции, които я правят по-интересна и привлекателна за зрителите пред екраните, понеже тези, които са на стадиона и гледат срещите на живо, нямат възможност да гледат повторения на спорни ситуации. Една от най-новите технологии, която се използва от този сезон в испанската Примера Дивисион е 3D технологията или 360-градусовата картина, която телевизиите могат да възпроизведат по време на мач! Испанското първенство е сред топ лигите в Европа, където се подвизават едни от най-добрите тимове, на чиито мачове можете да залагате всяка седмица в някой от най-добрите онлайн букмейкъри, какъвто е 1xBet. Повече за него четете в сайта на Nostrabet – https://nostrabet.com/1xbet/!

Къде може да се види новата технология?

Иновативната идея бе интегрирана за първи път в европейско първенство по футбол и в частност в испанската лига, а два стадиона са първите, които се сдобиха с нея. Това са „Сантиаго Бернабеу”, където играе Реал Мадрид и „Камп Ноу”, където домакинските си срещи провежда тима на Барселона. Разбира се, беше напълно нормално двата най-успешни испански клуба да получат първи новата визия за повторенията, като се очаква в бъдеще самата технология да се разпространи на повече стадиони. За да бъдем по-точни, то първоначално самата технология е била внедрена само на „Камп Ноу”, а по-късно и на стадиона в Мадрид. Самото 3D изображение се получава, след като на стадиона се инсталират голям брой камери, които заснемат случващото се на терена под всеки един ъгъл! По този начин, цялата заснета информация може да бъде обработена и то за секунди, след което да се покаже повторение от най-различни ъгли, за да се получи най-точна представа за това, което се е случило! Информациите са, че стадионът на Барселона разполага с 28 такива камери, а този на Реал Мадрид – с 38. Първото голямо събитие, на което телевизиите можеха да използват тази система бе голямото дерби „Ел Класико” между Барса и Реал. До края на настоящия сезон предстои поне още 1 дерби, а любителите на залаганията онлайн могат да се възползват от специалните бонус оферти, които повечето букмейкъри пускат преди тази среща. Всичко за тях ще научите в Nostrabet.com.

Кой допринася за тази 3D технология и как работи?

Фирмата, която стои зад този проект и която всъщност инсталира камерите и обработва самото 3D изображение е Intel. Революционната технология се нарича Intel 360 Replay system. Всички камери, които се инсталират по стадионите са с изключително високо качество и могат да правят 5К видео с възможност за дигитално приближаване! Всичко заснето от тях се предава по бърз оптичен интернет към специални сървъри на Intel, които обработват информацията и я предоставят на телевизията, която почти веднага е готова да излъчи повторение на дадена ситуация с възможност за гледка от всеки ъгъл! Самото повторение прилича на някоя съвременна футболна игра, като FIFA 17 например, където отново може да гледате повторения, а и да играете, от доста различни ъгли!

Ясна картина от всеки ъгъл на стадиона с възможност за завъртане на изображението на 360 градуса! Уникална технология, която вече прави повторенията във футбола още по-ясни за зрителите пред телевизионните екрани. Това, на което могат да се надяват всички фенове на най-великата игра е, тази технология да се интегрира и по други места и стадиони, за да има повече качествени повторения и визия на 360 градуса!