Microsoft намалява размера на ъпдейтите на Windows 10

Microsoft въвежда новата технология за обновления на операционните системи Unified Update Platform (UUP). От ноември миналата година тя вече се тества в Windows Insider и ще стане достъпна за широк кръг потребители с появата на Windows 10 Creators Update през април.

Технологията е призвана да ускори свалянето и инсталирането на ъпдейти на устройствата под управлението на Windows 10, благодарение на нов механизъм, който ще позволи по-добре да се контролира времето за инсталиране на ъпдейти и ще намали обема на сваляните данни. В частност, компанията говори за така наречените диференцирани даунлоуди или казано с други думи, вместо всички ъпдейти да се свалят накуп, системата ще свали само това, което е нужно.

На пръв поглед изглежда, че в това няма нищо сложно, но на практика задачата не е от леките. Основните трудности са обусловени от огромни парчета код, наследен от предишните версии на Windows и по-раншни ъпдейти. Затова в бъдеще големите обновления подобни на Creators Update, които ще излизат два пъти годишно, ще се зареждат изцяло, докато малките ъпдейти ще имат средно с 35% по-малък размер.