Как да се възползвате от електронното банкиране?

В забързаното ни ежедневие всеки търси начин да „похарчи” по-малко време за да управлява парите си, да плати битовите сметки, да направи вноски по кредити и кредитни карти.

За целта банките разработиха услугата електронно (онлайн) банкиране и започнаха активно да я рекламират. Всеки който я използва знае какви са нейните удобства. На всички останали ще кажем кои са 4-те основни стъпки, които трябва да направят, за да се възползват от нея.

1. Проучете условията на банката и таксите, които се плащат

Въпреки, че ще използвате онлайн банкиране на банка, в която имате открита разплащателна сметка, важно е предварително да се запознаете с възможностите, които то дава и начина по който се използва. За да проверите условията лесно и бързо, използвайте нашия Калкулатор.

Преди да пристъпите към използване на електронно (онлайн) банкиране е важно да разберете, какви такси ще плащате. При различните банки те са различни, но основното, което трябва да запомните е, че при електронното(онлайн) банкиране таксите за превод са по-ниски, отколкото при касовите операции.

2. Регистрация за онлайн банкиране

Ако сте решили да използвате електронно (онлайн) банкиране има няколко стъпки, които трябва да направите за да активирате услугата. Като начало посетете офис на банката и попълните заявление за използване на услугата. От банката ще ви дадат потребителски име и парола, в затворен плик.

Два са основите начини по които работи банкирането: 1. чрез SMS авторизация и 2. чрез Токен устройство. Основната разлика между двете е, че когато има SMS авторизация, след като наредите плащането, трябва да ги потвърдите с получения на вашия смартфон код. При Токен устройството потвърждаването на превода се извършва, чрез PIN кода на устройството и кода генериран от токен-ът.

За удобство на клиентите някои банки предлагат и двата варианта за електронно (онлайн) банкиране, като клиентът сам избира кой е по-удобен и лесен за него.

3. Използвайте и активните и пасивните си права

Услугата електронно (онлайн) банкиране е с възможност за активно банкиране (реално боравене с парите) и пасивно банкиране (проследяване на движението по сметката, като например дали са ви превели заплатата, колко пари сте изтеглили през седмицата и др.) .

За да се възползвате от удобството да банкирате навсякъде и по всяко време, трябва да използвате активните си права. Чрез тях можете да обменяте валута, да извършвате преводи в страната и чужбина, да подавате електронни заявки за банкови продукти и услуги, да плащате битовите си сметки или вноски по кредити и лизинги и др.

4. Защитете личните си данни

За да не останете разочаровани от използване на услугата електронно (онлайн) банкиране , е изключителна важно да предпазите добре данните си за достъп. За да ви бъдем още по-полезни, ние от Izbiram.bg ще ви дадем няколко съвета:

• Задължително проверявайте сигурността и автентичността на сайта. Трябва да има https://… в началото на уеб адреса, а също така и икона, в адрес бара на браузъра, която изобразява заключен катинар;

• Често сменяйте паролите си и използвайте само такива, които са „сигурни”- т.е. имат поне осем символа, които са комбинация от букви, цифри и знаци;

• Никога не използвайте възможностите на браузъра за запаметяване на потребителско име и парола за достъп;

• Винаги излизайте, чрез „Изход” от своето електронно(онлайн) банкиране;

• Възползвайте се от услугата за „SMS/E-mail известяване” при движение по вашите сметки.

Източник: Izbiram.bg