Мозъчен имплант възстановява зрението

Харвардски специалисти създадоха чип, стимулиращ зрителната зона в кората на главния мозък. Те ще започнат тестове на устройството през март върху примати. В случая ролята на очи ще изпълняват видеокамери, сигналът от които ще се предава към микроскопичен имплант, стимулиращ мозъчната активност.

Микрочиповете, имплантирани в мозъка и помагащи на хората с ограничени възможности отново да живеят пълноценен живот, отдавна се намират на стадий изпитания, например те позволяват да се държат предмети с парализирана ръка. Независимо, че учените са се придвижили доста напред в създаването на мозъчни импланти, технологията не е лишена от недостатъци. С времето чиповете престават да работят, тъй като електродите им обрастват с тъкани, които не позволяват на мозъка да взаимодейства правилно с електронното устройство.

За да решат проблема, в Харвардското медицинско училище са решили да имплантират чипа в повърхността на главния мозък – така той ще остане в работещо състояние. За чистотата на експеримента, на втора група примати чипът ще бъде вграден във вътрешността на мозъка, след което резултатите ще бъдат сравнени.

Крайната цел на проекта е да се помогне на маймуните, а впоследствие и на хората, да се ориентират в обстановка или местност, като възприемат светлината, сенките и геометричните форми.