Нови електромобили на Tesla ще има всяка година

Сегашните потребители на Tesla ще трябва да свикнат с бързото остаряване на закупените от тях автомобили и бързото обновление на моделното портфолио на автомобилния производител.

Отговаряйки на въпрос в Twitter, основателят на Tesla Елън Мъск отбеляза, че “компанията никога няма да спре да внедрява иновации” и възнамерява да пуска на всеки 12-18 месеца нови версии на своите електромобили. С други думи, нови версии на Tesla с обновена хардуерна платформа ще се появяват на година-година и половина. За сравнение, повечето автомобилни производители обновяват своите модели на няколко години веднъж.

Елън отбелязва също така, че пускането на специални предложения за модернизация на старите модели, съществено ще забави внедряването на иновациите. Например, за реализация на второто поколение автопилот Autopilot в старите модели трябва да се заменят около 300 компонента. В общи линии, хората с по-стари модели не трябва да очакват, че ще имат възможност да добавят в тях новите функции.

За Tesla, която по принцип се счита повече за технологична компания, отколкото за автомобилен производител, този подход е напълно закономерен. Компанията ясно дава да се разбере, че не смята да се съoбразява с традиционните срокове за обновяване на другите автопроизводители. От една страна този подход гарантира получаването на всички съвременни възможности при покупката на нов автомобил. Oт друга страна обаче, бързото остаряване на продукта няма да се хареса на мнозина, още повече като се има съвсем не малката цена на автомобилите Tesla.