ASUS пуска конкурент на Raspberry Pi

Миниатюрната компютърна система Raspberry Pi е отлично решение за създаване на различни самоделни устройства. Недостатък на Raspberry Pi е неговата относително ниска производителност. ASUS е решила да отстрани този проблем, като пусна собствения мини-компютър Tinker Board. По размери той е съпоставим с Raspberry Pi, но притежава по-висока производителност.

В ASUS Tinker Board се използва 4-ядрен процесор Rockchip (ARM Cortex-A17, 1,8 GHz), който е способен да възпроизвежда 4К видео и поддържа 24-битов звук. Благодарение на това системата може да се използва за основа на мултимедиен център. Устройството е снабдено с 2GB оперативна памет LPDDR3 (двойно повече от Raspberry Pi), порт Micro SD с поддръжка на UHS-I и 40-пинов слот за включване на външни устройства.

От безжичните модули присъстват Bluetooth 4.0 и Wi-Fi 802.11 b/g/n. Освен това, компютърът е оборудван с гигабитов Ethernet порт, четири USB 2.0 порта, 3,5 мм аудио букса, HDMI 2.0, портове CSI и DSI, контакти за  PWM и S/PDIF сигнали. Tinker Board работи под управлението на Debian Linux и поддържа Kodi.

Мини-компютърът ASUS Tinker Board е оценен на $68.