Ново поколение RAM може да замени централния процесор

Германски и сингапурски изследователи откриха начин, позволяващ да се превърнат чиповете оперативна памет в изчислително устройство. Става дума за оперативната памет от ново поколение ReRAM (резистивна памет с произволен достъп), която може да се появи на пазара в скоро време.

ReRAM или RRAM е енергонезависима памет, която е сходна с технологиите CBRAM и PRAM. Същността на технологията се заключава в това, че при прилагане на високо напрежение към диелектрици, в тях се създават проводящи нишки с ниско съпротивление. С промяна на нивата на управляващото напрежение и неговия поляритет се осигурява състояние на проводник или диелектрик – тоест, става превключване.

Учените са успели да създадат нов формат за оператината памет ReRAM, имаща на разположение допълнително пространство, което може да изпълнява изчислителни функции. С други думи, те са пренесли част от изчислителните операции от централния процесор в свободните клетки на оперативната памет. В бъдеще тази технология ще позволи да не се използва CPU в редица устройства, от компютри, до мобилни устройства.

Според твърденията на разработчиците, технологията забележимо ще увеличи бързодействието на компютрите, тъй като няма да се налага данните да се предават между централния процесор и оперативната памет. Освен това, разработката значително ще намали размерите на дънните платки и ще икономиса значително енергия – вместо два компонента остава само един. Подробности за технологията са публикувани на сайта Nature.com.