Китайски робот-журналист пише статии за секунди

Роботът-кореспондент Сяо Нан, създаден от китайски програмисти, доста бързо успява да пише статии. При това,  за обучението му е било доста по-малко време, отколкото обикновено е нужно във факултета по журналистика.

Сяо Нан вече пусна своя първи материал с обем 300 йероглифа, който е публикуван от изданието Southern Metropolis Daily. За написването на текста, посветен на пътуване до Фестивала на Пролетта, на робота е отнело само една секунда. По думите на програмистите, ботът много по-бързо от журналистите-хора анализира данните и пише текстове, което означава, че в недалечно бъдеще новинарските медии ще започнат да го използват.

Уан Сяодзън, професор от Пекинския университет и ръководител на разработката на робота-журналист разказва пред China News, че програмата вече е способна да пише текстове с различен обем. В същото време професорът успокоява редакторите, че софтуерът си има и недостатъци. Например, той не може да взема интервюта, да задава въпроси и да води диалог на определена тема. Засега.