ЦРУ публикува онлайн 12 млн разсекретени документа

ЦРУ публикува почти 12 милиона документа. Сега всеки може да се запознае с резултатите от 50 години работа на управлението. В списъка влизат отчети, инструкции и други някога секретни документи. Сред тях са обсъждания на американското правителство относно убийството на Фидел Кастро, подробности за нацистките военни престъпления, отчети за съобщения за НЛО и изследвания на тема човешка телепатия под название Project Star Gate.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън даде нареждане на ЦРУ през 1995 г за разсекретяване на документите с 25-годишна давност, както и тези, които имат историческа ценност. В същото време ЦРУ не предостави възможност за търсене в архивите до 2000 г. Дори след това, до файловете от периода 1940-1990 г можеше да се получи достъп само от четири компютъра в Националния архив на САЩ.

Базата данни се нарича CREST (CIA Records Search Tool) и нейното публикуване в интернет беше дългоочаквано от журналисти, учени и изследователи от цял свят. През 2014 г неправителствената организация MuckRock подаде иск за базата данни, базирайки се на Закона за свободен достъп до информацията, но тогава ЦРУ заяви, че за пренос на информацията от 1200 компакт диска са нужни поне шест години. А пък през ноември тази година Управлението обяви, че CREST в скоро време ще стане достъпна за всички.

Много ясно, не всички документи от 50-годишния период са разсекретени, но директорът по управление на информацията в ЦРУ Джоузеф Ламбърт заяви, че нито един документ не е засекретен повторно след публикуването на базата данни в интернет.