Siemens предпазва уникални произведения на изкуството

Нова забележителност с формата на опънати платна изгрява над върховете на дърветата на световноизвестния Булонски лес в Париж: музеят на фондация Louis Vuitton (Fondation Louis Vuitton Museum), проектиран не от друг, а от прочутия американски архитект Франк Гери. Но не само дизайнът й е новаторски. Техническата инфраструктура на спечелилата множество награди сграда с площ от 11 000 кв. м. също задава нови стандарти. Това включва най-съвременните сградни технологии, предоставени от Siemens.

 

Грандиозният частен музей е рожба на въображението на Бернар Арно – милиардер, покровител на изкуствата и председател на Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), публично търгуван френски холдинг, който притежава мажоритарни дялове в повече от 60 луксозни марки. Приличащата на скулптура сграда е обвита в стъклени платна, високи до 46 метра. През масивнато входно антре се влиза в 12 изложбени зали, всяка с различна форма и големина. Музеят е представял предимно изкуство от 20-ти век, откакто бе открит в края на октомври 2014 г. В първата си година Fondation Louis Vuitton Museum счупи рекорд от над един милион посетители – изключително постижение с оглед на силната конкуренция от множеството други културни забележителности във френската столица.

 

Всяка година три големи специализирани изложби привличат допълнително посетители. Сегашната ( “Икони на модерното изкуство – колекцията на Шчукин”, която продължава от 22 октомври 2016 до 20 февруари 2017) е посветена на Сергей Шчукин, един от най-големите колекционери и покровители на френското изкуство от началото на 20-ти век. С голяма гордост Жан-Пол Клавери, съветник на Бернар Арно, обяви пред агенция Франс прес, че това ще бъде историческо събитие, което светът едва ли ще види отново в близко бъдеще. Той може би е прав, защото това е първият път, в който 130 шедьовъра от колекцията на Шчукин, включително импресионисти, пост-импресионисти и модерни творби, могат да бъдат видени заедно извън Русия. Специален акцент се поставя върху изкуството на Моне, Сезан, Гоген, Русо, Матис и Пикасо, допълнено от произведения на Дега, Реноар, Тулуз-Лотрек и Ван Гог. С други думи, някои от най-новаторските и визионерски колекции на своето време.

 

Оптимален климат

 

Стойността на колекцията? Безценна за света на изкуството. Само застрахователната сума вероятно е в диапазона на няколкостотин милиона евро. “Такива огромни стойности са защитени ефективно и ефикасно благодарение на нашата интегрирана система за управление на сгради”, казва Жак Равоар, директор за региона Ile-de-France Nord/Est на направление Сградни технологии на Siemens, който отговаря за този проект. В цялата сграда се поддържа постоянна температура от 25 градуса по Целзий. В зависимост от времето контролери, инсталирани в пода, осигуряват напълно автоматизирано …

 

Повече за иновативния проект можете да прочетете в технологичния портал Pixelmedia.bg.