Samsung иска да произвежда холограмни телевизори

Управлението за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO) публикува патентна заявка на Samsung за “оборудване и средства за холограмен дисплей за осигуряване на подобрено качество на изображението” (Holographic Display Apparatus and Holographic Display Method for Providing Enhanced Image Quality).

В документа става дума за нова система за формиране на обемна картина. Samsung отбелязва, че на традиционните 3D телевизори в зависимост от използваната технология са присъщи едни или други недостатъци – това могат да са неприятни усещания при продължително гледане, ограничен обзорен ъгъл, необходимост от използване на специално очила и т.н. Патентованата от компанията система ще бъде освободена от тези недостатъци – тя предвижда използване на холограмен 3D ефект. За зрителите изображението ще изглежда като че виси във въздуха, а за гледането му няма да са нужни очила.

Комплексът включва лазерен излъчвател, блок за управление, пространствен модулатор на светлината и блок за следене на потребителя. Последният следи очите на зрителя с цел оптимизация на холограмното изображение.

Патентната заявка е подадена през януари тази година. Засега не е ясно кога подобна система би могла да се появи на масовия пазар.