Бъг в Spotify уврежда SSD дисковете

Шведската музикална услуга Spotify е подготвила ъпдейт 1.0.42 на приложението за персонални компютри, който отстранява доста неприятен бъг.

Същността на проблема се заключава в това, че клиентът за операционните системи Windows, macOS и Linux създава излишно натоварване на хард диска, записвайки гигабайти ненужни данни. В частност, някои потребители се оплакват, че само за час програмата може да запише от 5 до 10 GB информация. Нещо повече, отбелязани са случаи, когато в течение на денонощие се създава натоварване от 700 GB, при това записът става даже тогава, когато приложението се намира в чакащ режим.

Това поведение на клиента на Spotify особено негативно се отразява на твърдотелните дискове, притежаващи ограничени ресурси за запис. Според специалистите, в такава ситуация срокът на работа на SSD диска може значително да намалее.

Представители на Spotify заявиха, че в приложението 1.0.42 проблемът е решен. Обновеният клиент в скоро време ще стане достъпен за всички потребители на услугата.