Chrome за Android ще поддържа виртуална реалност

Виртуалната реалност все още намира популярност, но най-важните играчи на пазара от ранга на Google са твърдо уверени в потенциала на технологията. Компанията планира да добави в браузъра Chrome за Android поддръжка на технологията WebVR. Тя предоставя достъп до виртуална реалност чрез очила от сорта на Daydream View или Samsung Gear VR с помощта на браузър, а не чрез специални приложения.

Например, 360-градусово видео на YouTube сега може да се гледа с шлем за виртуална реалност като се използва официалното приложение на видеоуслугата. Но когато WebVR бъде интегрирана в Chrome за Android, тези клипове ще могат да се гледат и през браузъра на Google. Бета-тестовете ще започнат през декември, а официалната верия на Chrome с поддръжка на WebVR е планирана за януари. 

Google работи и над версия на Chrome с поддръжка на VR Shell, която позволява разглеждане на обикновени двумерни сайтове чрез очила за виртуална реалност. През първата половина на 2017 г тази технология също ще стане достъпна в Chrome за Android, а по-късно ще се появи и в настолната версия на браузъра.

Междувременно Microsoft също обяви, че ще вгради поддръжка на WebVR в своя браузър Edge, а Oculus разработва собствен браузър за Oculus Rift и Gear VR, който ще получи названието Carmel.