Създадоха миниатюрни лампички от модифицирани бактерии

Група студенти от университета в Ню Касъл възнамерява да положи начало на ново направление в синтетичната биология. Те са представили свой проект на ежегодния международен конкурс за генно-инженерни устройства (International Genetically Engineered Machine, iGEM). Проектите в IGEM са доста необичайни, тъй като в тях живи организми се обединяват с електрониката. В конкурса са участвали 400 екипа от 40 страни от света.

Разработката на отбора от Ню Касъл представлява миниатюрни лампички, създадени от генно модифицирани микроорганизми от вида E.coli. Тези бактерии притежават способност за луминесценция. Това е постигнато чрез вкарване на специални гени за луминесценция в микроорганизмите, а включването/изключването може да става чрез промяна в температурата или чрез електрически ток.

Освен миниатюрните лампички, изследователите са разработили живи електрически кондензатори, фотосензори и др. Крайната цел на тези изследвания е създаването на микробиологични горивни елементи, изработващи електрическа енергия в процеса на преработка на определени видове гориво с органична или неорганична природа. А в малко по-далечно бъдеще могат да се появят и различни симбиозни системи, съчетаващи в себе си преимуществата на двата свята – биологията и електрониката.