Идва ли край на скъпите флагмани?

Някои анализатори смятат, че дните на скъпите флагмански смартфони са преброени. Но защо?

През миналата година ясно започна да се откроява тенденция, която обещава да промени сериозно пазара на смартфони през идните години – телефоните от среден клас станаха толкова добри, че задоволяват нуждите на по-голямата част на потребителите, съобщава Mobile Bulgaria.

Много от функциите, които доскоро бяха запазени само моделите от висок клас (сензори за отпечатъци, камери с висока резолюция, full HD дисплеи, метални корпуси и т.н.) вече се срещат и в модели, чиято цена е около 500 лв. – т.е. многократно по-ниска от тази на актуалните флагмани.

Хардуерът на смартфоните от среден клас също става все по-добър и направата на качествени снимки или играенето на тежки игри вече не е проблем.

В същото време моделите от среден клас нямат нищо против да имат малко по-едри габарити, за да предложат батерии с голям капацитет с възможност за бързо зареждане, а освен това често осигуряват възможност за ползване на две SIM карти и разширяване на вградената памет.

Китайските компании имат голяма заслуга за налагането на тази тенденция, но сред първите беше Motorola, чиято серия Moto G промени представите ни за възможностите на телефоните с цена под 400 лв.