Google спира поддръжката за Chrome в Win XP и Vista

Google обяви своя план да прекрати поддръжката на браузъра си Chrome за поредица от по-стари десктоп платформи.

От април 2016 г. компанията вече няма да предлага ъпдейти по сигурността и функционалността за потребителите на Chrome, които използват Windows XP и Windows Vista. Същото се отнася и за Мас OS X потребители, които трябва да ползват поне Mavericks от 2013 г., за да се възползват от нормално поддържана версия на браузъра.

Google препоръчва на всички засегнати да заменят сегашните си морално остарели системи с по-нови версии, ако искат да продължат да ползват браузъра.

“Ако все още сте на някоя от тези неподдържани платформи, препоръчваме ви да преминете към по-нова операционна система, за да получавате най-новите версии и функции на Chrome”, казва компанията.

Задочно, подобен ход ще бъде от ползва и за Mcrosoft и Apple, тъй като ще убеди известен брой потребители от ползите на по-новите операционни системи, а в някои случаи това може да бъде свързано и със закупуването на нов хардуер. Microsoft спря поддръжката на ХР миналата година, така че фактът, че Google ще го направи толкова по-късно е изненада.