Какво научават за нас мобилните приложения?

Какво научават за нас мобилните приложения? Изследване показва, че отговорът на този въпрос е малко плашещ – приложенията често имат достъп до почти всичко.
Две нови проучвания хвърлят светлина върху това какво мобилните приложения разбират за нас и каква информация споделят с други хора, пише CBS News, цитирано от Фокус.

Според изследване на социологическата агенция „Пю“ приложенията в Google Play Store искат общо 235 разрешения, за да бъдат инсталирани.

Повечето от тях – 165, осигуряват на софтуера достъп до хардуера на устройството – камерата или функцията за вибрация, например, но 70 от тези разрешения дават достъп до личната ни информация, каквито са GPS местоположението и списъкът с контакти.

“След като получат разрешение, приложенията могат да събират данни за физическата активност и придвижването на потребителите, за интернет страниците, които посещават, за медийните им навици, за начина на използване на социални медии и за личните им мрежи, за фотографиите и видеокадрите, които заснемат и споделят и за основните им комуникации” се посочва в доклада.

В общи линии приложенията често имат достъп до почти всичката ни лична информация – дори наши снимки, а за капак те могат да я споделят с трети страни.

Средно, приложенията искат от потребителите 5 разрешения. Най-често сред тях е разрешението за достъп до интернет връзката на смартфона.

Мобилните приложения за комуникация, сред които са Skype, Snapchat, Adobe Reader и Google Docs, изискват най-голям брой разрешения.