Тялото ни все повече разчита на технологиите

Все повече и повече обвързваме тялото си с технологии – дали времето, в което човек е станал напълно зависим от тях не е дошло?

Изложение за потребителска електроника в Токио разкрива, че човекът все по-често поверява тялото си на технологиите.

Обувки, които изследват ходенето, смартфон, който анализира тлъстините в коремната област, огледало, което открива неподходящия тен на лицето, легло, което регистрира параметрите на тялото…

Изложението за потребителска електроника CEATEC в предградията на Токио свидетелства, че човекът все по-често поверява тялото си на технологиите, съобщава БТА.

“Подметките на тези обувки са снабдени с акселерометър, три сензора за натиск и един за усукване, които позволяват да се анализира в детайли ходенето”, пояснява изследователка от компанията производител Fujitsu.

“Идеята е да се подобрят ежедневни навици, свързани с по-често ходене, запазване на равновесие”, смятат от японската компания.

Събраните данни автоматично се предават чрез безжична технология към смартфон и след това се получават от далечен сървър.

Възможно е те да се комбинират с други данни от GPS устройство, за да се направи по-подробен анализ. Изследователи от компанията Kyocera със седалище в Киото пък са се поинтересували от тлъстините в коремната област.

И в този случай се използват сензори. Компанията е създала апликация, която ползва жиросензор на смартфон, за да изследва талията.

За целта смартфонът трябва да бъде движен около коремната област, тръгвайки от пъпа. Специален софтуер заключава какво е количеството тлъстини в нея.

Въпросните параметри са сред онези, за които се смята, че разкриват добри или лоши ежедневни навици, като например прекалено обилно хранене, недостатъчна физическа активност.

Kyocera представя също сензор, който може да се носи в джоба и служи като педометер и анализатор на движенията – ходене, бягане, изкачване и слизане по стълби, придвижване с ескалатор, асансьор, автомобил, влак, велосипед.

Устройството е комбинирано с апликация, която наблюдава съня и храненето, като предоставя информация за калориите въз основа на снимки на ястията.

Panasonic представя легло, което анализира телесни параметри, като температура, тегло. С помощта на сензори изображенията, прожектирани на тавана, климатиците, аудио системите и осветлението автоматично се регулират в зависимост от биологичния ритъм.

Същото се наблюдава в сектора на кухненското оборудване чрез устройства на същата компания, които дават съвети за най-подходящия за цялото семейство хранителен режим.