BlackBerry потвърди Priv с Android

След месеци на спекулации, BlackBerry най-сетне потвърди официално намерението си да пусне първия си смартфон, работещ под Android.

Това стана във финансовите резултати за второто тримесечие на канадската компания, където се казва, че тя “планира да пусне мобилен флагман, който ще работи с операционната система Android и ще се отличава с характерната за BlackBerry сигурност”.

По-ранните слухове твърдяха, че въпросния смартфон ще носи името BlackBerry Venice и ще се появи с плъзгаща се клавиатура. Докато наличието на клавиатурата се оказа вярно, сега обаче научаваме, че името на модела е Priv, което е вдъхновено от репутацията на компанията за нейния софтуер и мерки за сигурност.

“Потвърждавам нашите планове да пуснем Priv – Android устройство, кръстено на нашата основна мисия да защитаваме личните данни на потребителите”, обяви изпълнителният директор на BlackBerry Джон Чен.

“Priv комбинира най-доброто от сигурността и продуктивността на BlackBerry с голямата екосистема, налична за Android”.

Това потвърждение идва в деня, когато стана ясно, че още един някогашен мобилен гигант също работи по нов Android смартфон – става въпрос за модела C1 на Nokia.