САЩ планира военни бази в космоса

Армията на САЩ предвижда изграждането на роботизирани летателни центрове в Космоса.

В бъдеще космически кораби ще се строят, презареждат и поправят в роботизирани депа, далеч от пределите на Земята, посочват представители на американската армия, цитирани от Space и агенция Фокус.

Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона – DARPA разработва роботизирана ръка, която може да направи такива космически центрове възможни в относително близко бъдеще, казва Пам Мелрой, бивш астронавт на НАСА и заместник директор на Отдела за тактически технологии на DARPA.

“Погледнете големите морски пристанищни градове, за да се вдъхновите и си представете пристанище на 36 000 километра оттук”, казва тя.

На това разстояние сателитите обикалят Земята в геосинхронна орбита. Космическите апарати в геосинхронна орбита извършват една обиколка за същото време, за което Земята се завърта веднъж около оста си и по тази причина се “носят” над една и съща област от планетата.

По-подходящо е да се изгради транспортен център в геосинхронна орбита, отколкото в ниска орбита, която е разположена между 300 и 600 километра над земната повърхност, изтъква Мелрой.