Пейка на бъдещето с органични фотоволтаици

Пламена Георгиева и Крум Панчев са победителите в конкурса „Иновативна пейка“, организиран от „София Тех Парк“ АД. Младите архитекти спечелиха журито със своя проект на изцяло екологична, рециклируема пейка, която ще бъде монтирана на територията на Научно-технологичния парк.

Победителите в конкурса бяха обявени от Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ АД, и архитект Димитър Смилков, член на журито, по време на информационно събитие на територията на парка.

В допълнение, проектитите, класирани на второ и трето място, също ще имат възможност да бъдат прототипирани и разположени на територията на София Тех Парк. Това са съответно предложението на „Плейграунд Енерджи” – фирма, специализирана в проектирането на интерактивни забавления за деца, и проекта на архитект Емил Василев.

Проектът на Пламена и Крум единственият сред всички конкурсни предложения, при който фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, в която са съсредоточени всички най-важни изводи – USB входове, контакти и др. Предвидена е и вградена тонколона за ползвателите, желаещи да слушат музика.