eBay и PayPal вече се разделиха

След 13 години съвместен бизнес търговската платформа eBay и услугата за онлайн плащания PayPal днес отново поемат по самостоятелни пътища.

През 2002 г. eBay купи PayPal за 1,5 млрд. долара. След разделянето обаче се очаква на борсите платежната услуга да се радва на по-силен интерес, отколкото бившата си компания майка, която в последно време се сблъсква с проблеми, информира БТА.

От няколко години PayPal има славата на “златната гъска” на концерна и сега инвеститорите са ентусиазирани от независимостта на компанията. Сметката е проста – услугата или ще стане двигател за развитието на пазара на онлайн плащания, или инвеститорите ще отчетат бърза печалба, ако бъде придобита от купувач, например китайската Alibaba.

Разделянето на двете компании се дължи най-вече на различния им темп на растеж, който стана ясно видим при резултатите за последното им тримесечие като обединена компания.

Чистата печалба на PayPal нарасна с 16 процента до 2,26 млрд. долара, а печалбата на eBay се сви с 3 процента до 2,1 млрд. долара.