Проектът JUMP Math победи в „Новатори в образованието"

Явор Джонев с Института за прогресивно образование и разпространявания от него иновативен метод за преподаване на математика JUMP Math е на първо място във второто издание на класацията „Новатори в образованието“. Академията на Телерик и Дарин Маджаров с проекта Уча.се заемат съответно второто и третото място в инициативата на образователния портал Uchi.bg.

Церемонията по награждаването се проведе на 1 юни, от 17:30 ч., във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в присъствието на заместник – министъра на младежта и спорта Калин Каменов,  ректора и основател на ВУЗФ доц. Григорий Вазов, вицепрезидента на ВУЗФ Детелина Смилкова, представители на образователната сфера, информационните технологии, неправителствения сектор и медиите.

Първата награда беше връчена лично от зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов. „Може би част от вас са разочаровани от образователната система в България и от начина, по който се преподава. Ако не беше така, вие нямаше да има какво да променяте и нямаше да сте новатори. Това, че някой днес ще бъде на първо или на последно място няма толкова голямо значение, защото всеки един от вас е постигнал много в своята област и не случайно сте били номинирани да сте част от тази класация” –  обърна се към участниците в класацията г-н Каменов. Той пожела на новаторите да продължат да надграждат платформите си и да добавят стойност за обществото.

„При подходяща педагогическа среда и добре подредена концептуална схема на знанието, се оказва, че всички деца могат да станат отличници по математика. Ние сме на път да докажем точно това в България. В сегашната положителна политическа обстановка, включително и с подкрепата от страна на Министерство на образованието, може би имаме пълния шанс да станем първата страна в света, в която всички завършващи ученици са отличници по математика.” –  каза от своя страна победителят в класацията Явор Джонев. Според него не просто реформата, а пълната трансформация на образователната ни система, ще се случи скоро и от това зависи бъдещето на България. Явор Джонев въвежда у нас системата за преподаване на математика JUMP Math преди четири години. Основно предимство на канадския метод е, че води до успешно усвояване на материала и до много по-добри резултати за всички ученици.