Китай дава 182 млрд. долара за по-бърз интернет

Китай ще похарчи над 182 милиарда долара за увеличаване на интернет скоростта до края на 2017 година.

Китайското правителство съобщи, че ще инвестира над 430 милиарда юана (69,3 милиарда долара) тази година в изграждането на мрежи, а през идните две години ще задели още най-малко 700 милиарда юана (112,8 милиарда долара), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта е да се ускори развитието на фиброоптичния широколентов интернет и високоскоростните 4G мобилни мрежи, се посочва на сайта на правителството.

Китай е на 82-ро място в света по средна скорост на интернет, като се нарежда след страни като Малайзия, Тайланд и Тайван, според доклад на компанията за облачни услуги Akamai за последното тримесечие на 2014 година.

Подобряването в този сектор е от изключително значение за втората по големина икономика в света, която отчита най-бавния си растеж от десетилетия и се опитва да се отдалечи от нискотехнологичното производство и развитие.

Китай представи вчера план за следващия етап от икономическия си подем като целта е преминаване от нискотехнологично производство към развита промишленост в области като космос, електронна търговия, зелена енергия и биоинженеринг до 2025 година.