Четирима млади българи с награди на Intel

Четирима български гимназисти с три научни проекта спечелиха награди на най-голямото пред-университетско състезание за науки и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Техните проекти бяха в сферите на математиката, физиката и системния софтуер.

Петър Гайдаров от Пловдив спечели две награди – втора награда в категория Математика, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society). Григори Матеин от София спечели четвърта награда в категория Физика и астрономия. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, получиха четвърта награда в категория Системен софтуер.

Intel вярва, че младите хора са ключът към бъдещите иновации, и че солидното образование по науки, технологии, инженерство и математика, комбинирани с умения като критично мислене, сътрудничество и дигитална грамотност, са ключово важни за техния успех.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), програма на Society for Science and the Public, е най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука в света. Българските гимназисти се състезаваха с 1700 други гимназисти от 75 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания. Всяка година над 7 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, афилиирани към мрежата на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $4 милиона под формата на награди и стипендии.

В цяла Европа Intel и Society for Science and the Public си сътрудничат с над 27 национални научни конкурси в 23 страни и броят им се увеличава всяка година. Победителите от Intel ISEF на националните конкурси получават възможността да представят държавите си на Intel ISEF в САЩ.