Таблетът става спътник на бебето преди да проходи

Една трета от невръстните деца използват смартфони и таблети още преди да проходят, показва ново проучване, пише Tech Times, цитирано от “Фокус”.

Интересните резултати показват, че бебетата са изложени на въздействието на мобилните технологии повече откогато и да било. Изследването, което се опитва да установи на каква възраст малките деца се “запознават” с мобилните медии и как използват устройствата, е ръководено от Хилда Кабали от Медицинския център “Айнщайн” във Филаделфия, САЩ.

В проекта са участвали над 300 родители, най-вече от градски общности и групи с ниски доходи. Учените са установили, че една четвърт от 2-годишните деца използват мобилни устройства един час на ден.

Изследователите казват, че са изненадани от откритията. “Не очаквахме, че децата използват устройства от 6-месечна възраст”, изтъква Кабали. “Някои деца стоят пред екран в продължение на 30 минути”, допълва тя.

Наред с това проучването показва, че родителите използват устройствата, за да забавляват и успокояват децата си. 73% от родителите дават телефон на децата си, докато са заети с домашни задължения, а 60 на сто казват, че в такива случаи оставят децата си с таблет в ръце.

Малко под една трета от родителите приспиват децата си с мобилни устройства, а две трети ги използват, за да ги успокояват.

Експертите изтъкват, че тези навици могат да навредят на развитието на децата, независимо от съществуването на образователните мобилни приложения. Британското правителство например, предупреди през 2013 година, че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.