Чип превръща смартфона в 3D скенер

Смартфоните скоро ще могат да сканират триизмерни обекти. Получените схеми с висока резолюция ще се изпращат до 3D принтер за отпечатване на точни копия.
Това ще стане възможно благодарение на малко и евтино устройство, наречено нанофотонична кохерентна камера (NCI). Тя е разработена от учени от Калифорнийския технологичен институт, предаде TechNews.bg.

NCI може да добави възможност за генериране на 3D изображения в различни други устройства и приложения, например за подобряване на чувствителността на двигателните сензори в интерфейси от типа човек-машина или в безпилотните коли.

За разлика от конвенционалните камери, NCI чипът определя външния вид и разстоянието за всеки пиксел в частта от гледката или обекта, който представя. Системата използва масив от малки LIDAR лъчи (лъчи за лазерно сканиране), за да събере информацията за размера на даден обект и разстоянието. Прилага се оптична концепция, известна като кохерентност – при нея вълните на една и съща честота си съвпадат напълно.

Кохерентната лазерна светлина от NCI чипа действа като вид рулетка, измерваща прецизно разстоянието от всяка точка на камерата, така че повърхността на обекта може да се картографира в триизмерно изображение.

Изследователите смятат, че използваната от тях технология осигурява максимална прецизност на сканирането. В същото време малкият размер на NCI чипа – само 300 микрона при проведената 16-пикселова демонстрация – прави възможно вграждането му във всякакви устройства, дори много малки.