Умореният мозък е по-творчески настроен

Случвало ли ви се е да се будите среднощ с някаква идея в главата, само за да я оцените като абсолютно нереалистична на следващата сутрин, пита Sciene Alert?

Фактът, че човешкият мозък може да разсъждава странно, когато е уморен, не е нищо ново. Но именно тази странност всъщност е ключът към това как мозъкът се отнася към творческите задачи и решаването на различни проблеми и загадки, които изискват по-разчупено мислене.

“За да бъдем творчески настроени, понякога трябва да обмислим някои идеи, които не ни се струват непременно смислени. Когато сме уморени, по-лесно пропускаме тези идеи в съзнанието си и това всъщност ни дава по-широк размах на мисълта и планирането”, обяснява психологът Рон Фридмън.

Той подкрепя думите си с мащабно проучване на Albion University в САЩ, в което участват 428 студенти със задачата да се види как действа умората на способността ни да се справяме с различни умствени задачи.

Оказало се, че отделните групи се справят еднакво добре с аналитични проблеми по всяко време на денонощието, но когато ставало въпрос за по-творчески задачи, студентите били много по-добри, когато им се спяло. Това съответно означавало през нощта за онези, които обичат да си лягат рано и рано сутрин за онези, които предпочитат да стоят до късно.

Освен това, учените съветват още в такива моменти да се избягва кафето, тъй като фокусът, който то дава, може да попречи на по-хаотичните, но творчески мисли.

А вие, скъпи читатели, не забравяйте, че може да научавате всички новости около сайта, актуални новини и публикувани ревюта на нашите страници във Facebook,Twitter и Google+.