Броят на софтуерните уязвимости се увеличава

Уязвимостите в софтуерните продукти се срещат все по-често, според проучване на германския институт “Хасо Платнер”, представено на изложението CeBIT в Хановер.

Около 6500 пропуска в сигурността на програмите са открити през 2014 година спрямо 5500 през 2013 година. Причината за това увеличение отчасти е, че програмите стават все по-сложни, посочи директорът на института Кристоф Майнел, цитиран от ДПА и БТА.
 
С увеличаване на сложността винаги има повече проблеми, допълни експертът.
 
Сведенията се основават на данни за пропуски, които вече са регистрирани в обществените бази данни, като например Националната база данни за пропуски, която се управлява от американското правителство.
 
Макар базите данни да съдържат много пропуски, те не обхващат всички. Никой не може да каже точно колко са пропуските, отбеляза Андрей Сапегин, който е изследовател в института близо до Берлин.
 
Хакерите непрекъснато откриват нови пролуки в сигурността. Някои от тях съобщават на компаниите, за да ги убедят да ги поправят или за да спечелят награда.
 
Често обаче информация за пропуски в софтуерите се търгува на черния пазар срещу значителни суми, отбеляза Сапегин.
 
Internet Explorer на Microsoft е начело с най-много отчетени проблеми, като след него се нареждат Chrome на Google и Mozilla Firefox.