Учени правят алтернатива на Siri с отворен код

Големите технологични компании Apple и Microsoft успяха да създадат свои дигитални асистенти, които обслужват милиони хора чрез техните мобилни устройства и са готови да им помагат с полезна информация и отговори.

Сега този тип технология става още по-достъпна, след като отчитаме появата на нов софтуер с отворен код, наречен Sirius, който се явява безплатна алтернатива на Siri на Apple.

Софтуерът е разработен от учени от Университета на Мичиган, които го демонстрираха по време на International Conference on Architectural Support for Programming Languages and Operating Systems в Турция.

Sirius има базовата функционалност на интелигентен персонален асистент – той разпознава образи и реч, може да отговаря на въпроси и да изпълнява команди, както и да обработва информация.

Към момента някои малки компании също се опитват да направят свои версии на дигитални асистенти, но никоя не е успяла да се превърне в конкурент на това, което Apple, Google, или Microsoft предлагат. Учените се надяват, че Sirius ще успее да направи точно това.

Програмата е създадена на базата на концепцията за т.нар. deep learning, която позволява на изкуствения интелект да трупа и анализира големи обеми от данни и да прави предположения на основата на това, което знае.

Ако пък сте Android потребители, вече сигурно знаете, че Microsoft възнамерява да пусне версия на своя дигитален асистент Cortana за тази операционна система като това трябва да стане с излизането на Windows 10.