Windows RT приключи пътя си без време

Когато Microsoft стартира Windows 8 през есента на 2012 г. бе представен и таблета Surface RT. Операционната система Windows RT обаче така и не пожъна успех, припомня Dir.bg.

Целта на този таблет бе да демонстрира възможностите на новия Windows, пригоден за устройства със сензорни екрани: динамични икони, приложения на цял екран, както и липсата на т.нар. “хром” като старт бутона.

Устройството обаче не успя да привлече клиенти и Microsoft се оказаха със загуби от близо 1 милиард долара от непродадена стока. Голяма част от това, което отблъсна хората от Surface бе операционната система: олекотена версия на Windows, наречена Windows RT.

Тази операционна система не можеше да поддържа традиционни десктоп приложения. Това бе Windows, но без програмите, които реално искате да ползвате

Безславната смърт на Windows RT е в крайна сметка окончателнaта присъда за дизайнерските принципи в Windows 8. В крайна сметка сливането на десктоп и таблет преживяванията в едно устройство не се оказа особено добър ход.

Все пак, Windows RT не беше тотален провал. Наследството му ще бъде усетено в Windows телефоните и също така успя да наложи инициативата Universal Windows Apps за приложения, които могат да работят на телефони, таблети, персонални компютри, както и на Xbox.